Turkish and Turkish Cypriot NGOs to unite and form stronger lobby task force

Spread the love

topluTurkish and Turkish Cypriot NGOs to unite and form stronger lobby task force

A breakfast meeting was held in London’s Sofra Restaurant on Sunday 9th May 2010 to discuss the subject of the Cyprus Problem. It was organised and hosted jointly by the Association of Turkish Cypriots Abroad, Turkish Forum WTA, Cyprus Turkish Association and the UK Konsey.

The guest and keynote speaker was world renowned historian and author Professor Dr. Sonyel. He highlighted that historically the Turkish Cypriots have been unjustly treated and continue to remain isolated in the World. He concluded by saying that the Greek Cypriot strategy has always been to eradicate the Turkish Cypriots from the island of Cyprus. It is highly unlikely that they will accept any agreement based on equality of power and sovereignty.

The meeting developed into general discussion points on how to be more effective and unitary principally against the Greek, Greek Cypriot and Armenian propaganda.

It was unanimously agreed by all the NGOs present that all groups should put aside their past differences and unite as a stronger and effective lobby force. It was generally agreed that they should use the relevant umbrella organisations such as the UK Turkish Cypriot Konsey and the Turkish Federation. Turkish Forum, World Turkish Alliance which serves Turkish communities worldwide will help co-ordinate efforts with its mass distribution lists, grassroots teams and distinguished advisors in five continents.

Türk ve Kıbrıs Türk Sivil Toplum Örgütleri daha güçlü bir lobi kuvveti oluşturmak için toplandı

Kıbrıs Sorunu’nu tartışmak amacı ile 9  Mayıs 2010 Pazar günü Londra’da Sofra Restorant’ta toplantı yapıldı.Toplantı aynı zamanda daveti veren ATCA (Association of Turkish Cypriots Abroad), Turkish Forum Dünya Türkleri Birliği (Turkısh Forum World Turkish Alliance) ve UK (Birleşik Krallık) Konsey’i tarafından organize edildi.

Toplantıya ana konusmacı olarak misafir olan dünyaca ünlü tarihçi ve yazar Profesör  Doktor Selahi Sonyel katıldı. Prof. Dr. Selahi Sonyel konuşmasında geçmişte Kıbrıs Türklerine karşı adil olmayan tavırların sürdüğünü ve Kıbrıs Türklerinin izolasyona uğradığını irdeledi. Sonuç olarak ta Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türklere uyguladıkları stratejinin her zaman Kıbrıs Türklerini adadan def etmek olduğunu belirtti. Kıbrıslı Rumların, eşit olan iki halk olarak adada hakimiyet paylaşımını kabul ederek antlaşmaya varmalarının çok düşük bir ihtimal olduğunu ifade etti.

Toplantının ana konusu, Yunanlılar, Kıbrıs Rumları ve Ermeni propagandasına karşı çoğunluk olarak nasıl daha etkili birlik oluştururuz şeklinde gelişti.

Toplantıda bulunan tüm sivil toplum örgütleri, geçmişte olan aralarındaki tüm farklılıkları bir kenara bırakmaya, daha güçlü ve etkili bir lobi kuvveti oluşturmaya oy birliği ile karar verdi. Ana hatlarıyla İngiltere Kıbrıs Türk Konseyi (UK Turkish Cypriot Konsey) Türk federasyonu (Turkish Federation) şemsiye organizasyonunun koordinasyonuna karar verildi. Türk toplumuna dünya çapında hizmet eden, Turkish Forum Dünya Türkleri Birliği, kitle dağıtım listeleriyle, halktan oluşan takımlarıyla ve seçkin danışmanlarıyla bu gayretleri beş kıtada koordine edecek.

Cetin Ramadan, ATCA – UK Representative

&

Haluk Demirbag, Turkish Forum WTA


Spread the love

Comments

One response to “Turkish and Turkish Cypriot NGOs to unite and form stronger lobby task force”

  1. H Sinasi Avatar
    H Sinasi

    a solid step forward in forming SUPER TEAMs to fight the Armenian and Greek machinations. Well done indeed!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *