‘STAB IN THE BACK’: Outraged Putin warns Turkey it will suffer ‘significant consequences’

Spread the love

Putin’den ilk açıklama…

Sounds like Russia will totally justified in launching strikes against Turkey.

Russian President Vladimir Putin said Tuesday that Turkey’s decision to shoot down a Russian warplane near Turkey’s border with Syria is a “stab in the back” and it would have “significant consequences” for its relations with Turkey, as NATO called an emergency meeting over the incident.

Putin said the Russian Sukhoi-24 jet was shot by a missile from a Turkish jet over Syria about just over a half-mile away from the Turkish border, which he described as a “stab in the back by the terrorists’ accomplices.” Turkey said it warned the jet several times that it was in its airspace.

Putin was meeting with Jordanian King Abdullah II in Sochi. Prior to the meeting, The New York Times said Putin was “speaking slowly and clearly angry.”

NATO called an emergency meeting in Brussels on Tuesday after the incident.

“The aim of this extraordinary North Atlantic Council meeting is for Turkey to inform allies about the downing of a Russian airplane,” NATO’s deputy spokesperson Carmen Romero told the Associated Press.

A spokesman for the U.S.-led coalition based out of Baghdad said the U.S. indeed heard Turkey on “open channels” issue 10 warnings to the Russian jet before the incident.

Rebels said they fired at the two parachuting pilots as they descended, and that one had died. A rebel spokesman said they would consider releasing the body in exchange for prisoners held by Syria. The fate of the second pilot was not immediately known.

Putin’den ilk açıklama…

Olayın ardından Rusya Devlet Başkanı Putin’den açıklamalar geldi. Putin, “Rus uçağının vurulmasını sırtımızdan bıçaklanmak olarak yorumluyoruz” dedi. Putin, “Uçak düşürme olayının Rusya-Türkiye ilişkileri açısından ciddi sonuçları olacaktır” diye konuştu.

Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Putin’den açıklamalar geldi. Putin, “Rus uçağının vurulmasını sırtımızdan bıçaklanmak olarak yorumluyoruz” dedi. Putin, “Uçak düşürme olayının Rusya-Türkiye ilişkileri açısından ciddi sonuçları olacaktır” diye konuştu.

PUTİN’İN AÇIKLAMALARI ŞÖYLE

“Rus uçağının Suriye’de düşürülmesi olayı terörle mücadele çerçevesinin dışına çıkıyor. Şimdi sırtımızdan da bıçaklandık” diyen Putin’in konuşmasından öne çıkan bölümler şöyle:
“Uçak Suriye topraklarında, Türkiye sınırından 4 kilometre ileride bir bölgeye düştü. Saldırı esnasında, 6000 metre yükseklikte ve Türkiye topraklarından 1 kilometre uzaklıkta bulunuyordu. Rus uçağı ve pilotları, Türkiye için hiçbir şekilde tehdit teşkil etmedi. Bu çok açık. Suriye’de düşürülen Rus uçağı, IŞİD’le savaş görevini yerine getiriyordu. Teröristlere önleyici vuruşlar gerçekleştiriyordu.
Üstelik biz ABD ile bu tür olayların önlenmesi konusunda anlaşma imzalamıştık. Türkiye de ABD öncülüğündeki koalisyon dahilinde terörle mücadele eden ülkelerden biri.  Uçağın düşürülmesinin Türk-Rus ilişkilerine ciddi sonuçları olacaktır. Rusya, Türkiye’ye sadece komşu olarak değil, aynı zamanda dost bir ülke olarak yaklaşmıştır. Böyle bir adım kimin işine yaradı bilemiyorum ama bizim buna ihtiyacımız yok. Türkiye, Rus uçağının düşürülmesinden sonra acilen Rusya ile iletişim kurmak yerine, sanki uçağı Rusya düşürmüş gibi NATO’ya başvurdu”

KREMLİN’DEN DE AÇIKLAMA GELMİŞTİ

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Suriye sınırında angajman kurallarını ihlal ettiği için düşürülen Rus savaş uçağına ilişkin değerlendirme yapmak için erken olduğunu söyledi.

 Peskov, konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, bunun çok ciddi bir olay olduğunu belirterek, “Resmin tamamını görmeden herhangi bir yorumda bulunmak, varsayım ve değerlendirme yapmak için erken. Bu nedenle sabırlı olmak gerekiyor. Bu çok ciddi bir olay, ancak tam bilgiye sahip olmadan bir şey söylemek mümkün değil ve bu yanlış olurdu” dedi.

 Rusya Savunma Bakanlığından uçağın düşme nedenine ilişkin kesin açıklama yapılmadığını aktaran Peskov, “Biz uçağın Suriye hava sahasında olduğunu kesin olarak biliyoruz. Savunma Bakanlığının açıklamasında ‘muhtemelen vuruldu’ ifadesi kullanılıyor” diye konuştu.

 Peskov, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in uçak olayıyla ilgili Rusya Güvenlik Konseyini topladığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını” belirterek, Putin’in bugün Soçi’de Ürdün Kralı Abdullah ile yapacağı görüşmede bu konuya değinebileceğini kaydetti.

 Genelkurmay Başkanlığınca, Türk hava sahasını ihlal eden uçağa, beş dakika içinde 10 kez ikaz edilmesinin ardından, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı iki F-16 tarafından müdahalede bulunulduğu açıklanmıştı.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: İHLAL YOK

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’de Su-24 tipi Rus savaş uçağının muhtemelen yerden açılan ateş sonucu düşürüldüğünü açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, uçağın 6 bin metre irtifada bulunduğu ve pilotların paraşütle atladığı belirtildi. Pilotların akıbetinin araştırıldığı bildirildi.

Açıklamada, Su-24’ün, tüm uçuşu süresince sadece Suriye hava sahasında bulunduğu öne sürülerek bunun radarlarla tespit edildiği savunuldu.

Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Su 24 tipi Rus uçağının, Türk hava sahasını ihlal ettiği ve uyarılara da aldırmadığı için angajman kuralları çerçevesinde düşürüldüğünü açıklamıştı.

İŞTE UÇAĞIN DÜŞME ANI


Spread the love

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *