Güney Kıbrıs, Lynn Pascoe’nin atanmasına karşı

Spread the love

  Küfi Seydali

 

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Kıbrıs Özel Danışmanı olarak Siyasi İşlerden Sorumlu eski yardımcısı Lynn Pascoe’yu atamasına Kıbrıs Rum tarafının karşı çıktığı bildirildi.

  Ban Ki Moon

Simerini gazetesi: “Lefkşa Pascoe’ya Olumsuz Bakıyor – Partiler De Karşı” başlıkları altında verdiği haberinde, Pascoe’nun BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanlığına atanacağı yönündeki iddiaları hatırlatarak Rum hükümeti ve siyasi partilerin bu atamaya karşı çıktıklarını yazdı.

Gazete, Rum hükümetinin, Pascoe’nun “Türk dostu olması” bir yana,  Annan Planı’nın oluşumunda rol almasından ötürü atanmasına tepki gösterdiğini belirtirken Rum hükümetinden bir kaynağın gazeteye Pascoe’nun söz konusu görev atanmasının “hiçbir ihtimal dahilinde olmadığını” söylediğini iddia etti.

Gazete, Pascoe’nun 2008 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ı ziyaret etmiş olduğunu da hatırlatarak, Rum siyasi kaynakların, tıpkı Alexander Downer gibi Pascoe’nun da “kuşkulu bir seçim olacağı” yorumlarında bulunduklarını vurguladı.

Habere göre Rum Vatandaşlar İttifakı Hareketi Başkanı Yorgos Lillikas dün bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, Pascoe’nun bu göreve atanmasının kesinlikle engellenmesi gerektiğini söyledi.

Gazete, elde edilen bilgilere göre, adı 2010 yılında yine aynı görev için geçen Pascoe’nun da bu görevi üstlenme konusunda kararsız olduğunu savundu.

Fileleftheros gazetesi ise: “BM: Lynn Pascoe Mükemmel Çözüm” başlığı altında verdiği haberinde, Birleşmiş Milletler’in, Pascoe’nun, Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı olarak atanmasına kesin gözüyle baktığını ve Pascoe’yu mükemmel bir seçim olarak gördüğünü iddia etti.

Bu sebepten ötürü BM’nin Güvenlik Konseyi’nin bazı beş daimi üyesine yönelik istişare girişimi gerçekleştirdiğini belirten gazete, Kıbrıs Rum tarafının Pascoe’nun atanmasına tepkinsin BM’nin planlarını bir derecede etkilemesine karşın BM’nin kararını değiştireceği anlamı taşımadığını vurguladı.

Gazete, Kıbrıs Rum tarafının Pascoe’nun atanmasına tepkisinin en büyük sebebinin Pascoe’nun 2004-2005 yıllarındaki tutumu olduğunu, o dönemde Annan Planı’nın en koyu destekçilerinden olan Pascoe’nun referandum öncesi ve sonrasında Kıbrıs Rum tarafına yönelik “tehditler savurduğunu” iddia etti.

TAK

COMMENT by Küfi Seydali

Rumlar Downeri sevmedi, Türk dostu diye istemediler! Adam harcandi, gitti! Baska is buldugu, masal! Simdi de Poscoe’ yu Türk dostu oldugu icin ve de Annan Planin’ da rol oynadigi icin, istemiyorlar! Simarik Rumlarin her istedigi oluyor demek! Peki, Rumlarin Rum dostu olarak kabul edebilecekleri baska bir aday söz konusu olursa, Kibris Türkleri de onu red edebilirler mi? edemezlerse, neden edemesinler? Ve, böyle yamuk ve Rumcu BM adaylari ile neyi görüsecegiz? Aslinda, Rumlarin yapmak istedikleri baska; BM’ i aradan cekmek ve isi AB ve dostlari Joe Biden‘e birakmaktir. Inshallah Kibris Türkleri bu aptal oyuna gelmezler ve pis oyunlarini bozarlar!


Spread the love