Yunanistan turizm gelirinde rekor kırdı…

Okuma Süresi:

2–3 dakika
❤️

Yunanistan, turizm gelirinde 20,26 milyar avro elde ederek yeni bir rekora imza attı. Adalarını turizm aylarında dolduran Yunanistan’a Türkiye’den de turist gidiyor. Beklemediği gelir karşısında Yunanistan yeni tedbirler alıyor. Avrupa ülkelerinden de destek alan Yunanistan adalara artık inşaat yapmıyor. Mevcutları korumaya çalışıyor. Yeni otel modellerini kabul etmeyen komşumuz kış aylarında da turizme önem verecek ve fiyat indirecek. Yunan adaları kış aylarında da çalışacak. Şimdiden rezervasyon yağmaya başladı. Yunanistan da her şey dahil sistem uyguluyor.

Yunanistan Merkez Bankası tarafından paylaşılan geçici verilere göre, ülke turizmi 2025 yılında güçlü bir performans sergilemeye devam etti ve seyahat hizmetleri dengesi 20,26 Milyar Euro fazla verdi. 2024 yılında 18,79 Milyar Euro olan bu rakamın artışı, turizmin ülkenin dış hesapları için temel direk olma özelliğini sürdürdüğünü teyit ediyor.

Toplam seyahat gelirleri 2025 yılında bir önceki yıla göre %9,4 artarak 23,63 Milyar Euro seviyesine ulaştı. Yunanistan’da ikamet edenlerin yurt dışı seyahat harcamaları da %20,2 artışla 3,37 Milyar Euro’ya çıktı. Yurt dışı çıkış harcamalarındaki yükselişe rağmen net seyahat gelirleri, Yunanistan’ın hizmetler dengesine en büyük katkıyı sağlayan kalem oldu ve mal ticareti açığının yaklaşık %60’ını tek başına karşıladı.

Turizm, yıl boyunca toplam net hizmet gelirlerinin %89’unu oluştururken ülke GSYH’sinin yaklaşık %20’sini temsil etti.

Seyahat gelirlerindeki büyüme, uluslararası varışlardaki düzenli artış ve ziyaretçi başına düşen yüksek harcamalarla desteklendi. Gelen yolcu sayısı yıllık bazda %5,6 artarak 2024 yılındaki 36,0 milyon seviyesinden 37,95 milyona yükseldi. Dövizco’da yer alan habere göre, gezi başına düşen ortalama harcama miktarı %3,8 artış göstererek gelir trendini yukarı yönlü destekledi.

Pazarda havayoluyla gelen ziyaretçilerin hakimiyeti sürerken, havalimanı varışları %5,6 oranında artış kaydetti. Kara sınır kapılarından girişler ise bölgesel seyahat talebindeki güçlenmeyi yansıtacak şekilde %6,9 oranında yükseldi.

Avrupa pazarları Yunanistan turizm endüstrisinin omurgası olmayı sürdürüyor. AB27 ülkelerinden elde edilen gelirler %6,1 artışla 12,7 Milyar Euro’ya ulaştı. AB içinde, euro bölgesi ziyaretçileri %4,0 artışla 9,85 Milyar Euro gelir sağlarken, Euro bölgesi dışındaki AB pazarları %14,1 büyüyerek 2,84 Milyar Euro seviyesine çıktı.

Almanya, Yunanistan’ın en büyük kaynak pazarı olma konumunu korudu. Alman ziyaretçilerden elde edilen gelirler, yolcu sayısının %10,2 artarak yaklaşık 6 milyon kişiye ulaşmasıyla %2,2 yükseldi ve 3,78 Milyar Euro oldu.

Birleşik Krallık, Yunanistan’ın en güçlü performans sergileyen pazarları arasında yer aldı. İngiliz ziyaretçilerden elde edilen seyahat gelirleri %18,5 sıçrayışla 3,74 Milyar Euro’ya ulaşırken, varışlar %7,6 artarak 4,89 milyon kişiye çıktı. Birleşik Krallık, Almanya ile birlikte ülkenin en değerli turizm pazarlarından biri olarak kayıtlara geçti.

İtalya pazarında gelirler %5,1 artışla 1,29 Milyar Euro’ya yükselirken, İtalyan turist sayısı %8,6 artarak 2,2 milyon kişiye ulaştı. Fransa pazarında ise seyahat gelirleri %5,9 artışla 1,33 Milyar Euro oldu, Fransız turist sayısı ise %0,5’lik hafif bir düşüşle 2 milyonun hemen altında kaldı.

AB dışı pazarlar genel olarak daha güçlü kazançlar sağladı. AB dışı ülkelerden elde edilen gelirler %14,7 artarak 9,89 Milyar Euroya ulaştı. Uzak mesafe pazarları arasında Amerika Birleşik Devletleri olumlu sonuçlar verdi. ABD’den gelen ziyaretçilerin sağladığı seyahat gelirleri %8,5 artışla 1,72 Milyar Euro’ya çıkarken, ziyaretçi sayısı %0,2 artarak 1,55 milyon kişiye ulaştı. Amerikalı ziyaretçiler, uluslararası pazarlar arasında en yüksek ortalama harcama düzeylerinden birini sunmaya devam ediyor.



Facebook Twitter Whatsapp

Yazıda kullanılan alıntı, kaynak, yapay zeka gibi teknolojiler, yazının sahibinin belirttiği şekilde okuyucuya duyurulur ve yazıların sorumluluğu yazının sahibine aittir.

Yorumlar

  1. Vildan Kale avatarı
    Vildan Kale

    Türklerin Adalarını, Yunanistana hediye eden sevinsin………!!!!!!!!!!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazıları posta kutunda oku

son yazılar