Vay anasını! Türkiye’yi Fener Kilisesi Başpapazı Bartolomos ( Bartholomeos), bu kez de, ABD Başkanı Tramp’a şikayet etmiş!

Vay anasını! Türkiye’yi Fener Kilisesi Başpapazı Bartolomos ( Bartholomeos), bu kez de, ABD Başkanı Tramp’a şikayet etmiş!
Bu cesareti Türkiye iç cephesindeki (*) siyasi gediklerden alıyor olmalı!
NASIL OLMUŞ?
Özel bir uçakla 10 günlük ziyaret için geçen günlerin birinde ABD’nin başkenti Washington’a gitmiş.
Görüşme için kapısını çaldığı ilk yer Beyaz Saray olmuş.
Tramp ( Trump )la gürüşmesinde ABD Başkan Yardımcısı, ABD Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu v.b gibi kimselerde yer almış.
*Başpapaz yaptığı basın açıklamasında:
–Başkan bizi samimiyet ve saygıyla karşıladı. Toplantıya katılan Başkan Yardımcısı da özellikle sıcak davrandı.“ demiş.
-ABD’de ‘çok sıcak‘ karşılandığını belirten Bartolomos “Amerika’daki Yunan diasporasıyla övündüm“ demiş!
ZULME UĞRUYORLARMIŞ!
– Ekümenik Patrikhaneyi, Türkiye’de kalan az sayıdaki Hristiyanı, onların yaşadığı zorlukları, sıkıntıları ,zulümleri,
-Misyonlarını yerine getirmeye devam etmeyi ilgilendiren konuları,
-2019’da Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ne “bağımsızlık” verilmesiyle ilgili “tarihi” adım attıklarını,
– Ukrayna halkının trajedisini, maruz kaldıkları baskıyı, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı mevcut savaşı, binlerce kurbanı, yıkımı, kaçırılan çocukları ve tüm bu trajik olayları, insanlık vicdanını yaralayan olayları,
– Suriye’de Esad yönetiminin düşmesinin ardında bölgedeki kiliseler üzerindeki etkisini artırmak için harekete geçen Ortadoğu’daki Hristiyanların durumuna Bölgenin Hristiyansız kalacağını,
– Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması konusuna da ele aldık demiş.
* Öte yandan başpapaz Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Sedat Önal’ın ev sahipliğinde düzenlenen etkinliklere katıldığı belirtilmiş.
* Bartolomos, 25 Eylül’e kadar sürecek görüşmelerde Kongre ve Senato üyeleri ve bazı diplomatlarla da bir araya gelecekmiş,
*19 Eylül’de de Dış İlişkiler Konseyi(CFR )’nde(**) uluslararası konularla ilgili konuşma yapacakmış.
*Daha sonrasındaysa iş dünyası, devlet yetkilileri ve STK’larla da buluşacakmış.
*Bir vakfın kendisi adına vereceği ödül törenine de katılacakmış!
NASIL MÜSAADE EDİYORSUNUZ?’
Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Selçuk Erenerol, Bartolomos’un ziyaretlerinin Lozan’a ve Anayasa’ya aykırı olduğunu “Türkiye Cumhuriyeti’nin bölünmez bütünlüğü, Anayasamız ve Lozan tehlike altındadır! Göz yumduğunuz ve hatta açıktan desteklediğiniz bu açıklamalar yıllardır tekrarlanmaktadır. Bu açıklamaların yapılmasına nasıl müsaade ediyorsunuz?” tümceleriyle tepki göstermiş!
(*) Atatürk’ün Nutuk’taki cephe tarifi:
“Asıl olan iç cephedir. Bu cephe bütün memleketin, bütün milletin meydana getirdiği cephedir.
Dış cephe, doğrudan doğruya ordunun düşman karşısındaki silâhlı cephesidir. Bu cephe sarsılabilir, değişebilir, mağlûp olabilir; fakat bu durum, hiçbir zaman bir memleketi, bir milleti yok edemez.
Önemli olan, memleketi temelinden yıkan, milleti tutsak ettiren, iç cephenin çökmesidir. Bu gerçeği bizden daha çok bilen düşmanlar, bu cephemizi yıkmak için yüzyıllarca çalışmışlar ve çalışmaktadırlar.
Bugüne kadar başarılı da olmuşlardır. Gerçekten “kaleyi içinden almak”, dışından zorlamaktan çok kolaydır. Bu amaçla şahıslarımıza kadar temasa gelebilen bozguncu mikropların, araçların varlığını iddia etmek doğrudur.
Meclis’in düşünüş biçimi, çalışması, vaziyeti, düşmana ümit verici olmadıkça iç ve dış cephelerimizin yerinden oynamasına olanak ve olasılık yoktur....”
(**) CFR (Dış İlişkiler Konseyi ), ABD dış politikası ve uluslararası ilişkilere odaklanan bir Amerikan düşünce kuruluşu.ABD’nin ‘gölge dışişleri’ olarak nitelendirilen CFR’nin 5 bin 143 üyesi bulunuyor. Bu üyeler arasında eski ABD başkanları, ABD devlet yöneticileri, ABD’nin hegemonyası altındaki devletlerin yöneticileri yer alıyor. ABD merkezli Ford Vakfı, Rockefeller Vakfı ve çok sayıda vakıf tarafından fonlanıyor. Dev şirketlerle siyasetçileri bir araya getiren CFR, içinden ABD başkanları, bakanlar ve CIA yöneticileri çıkardı.
Koç Grubu bünyesinde faaliyet yürüten Global İlişkiler Forumu (GİF), CFR’nin Türkiye şubesi olarak nitelendiriliyor. CFR üyesi olan GİF’te siyasetçiler, diplomatlar, iş insanları, akademisyenler, hukukçular, sanatçılar, basın mensupları ve bürokratlar yer alıyor. Uluslararası konularda faaliyet yürüten GİF, Türkiye’nin Batı’yla ilişkileri konusunda çalışmalar yürütüyor.
(BU YAZI DERLEMEDİR)





Bir yanıt yazın