Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Manavgat ilçesi Side Antik Kenti’nde düzenlenen lansmanda, “Geleceğe Miras: Türk Arkeolojisinin Yeni Yüzyılı” projesi kapsamında Antalya’da yürütülen kazı, restorasyon ve gece müzeciliği çalışmalarını değerlendirdi.
Gece Müzeciliği küresel ülke genelinde 27 müze ve ören yerinde uygulamakta olduklarını kaydeden Bakan Ersoy, Antalya’da, tarihi dokularına uygun olarak ışıklandırılan Patara, Side ve Aspendos antik kentleri ile Alanya Müzesi ve Antalya Nekropol Müzesi’nin saat 22.00’ye kadar ziyaret edilebildiği, Perge, Phaselis, Olympos, Myra ve Limyra antik kentleri ile Side Arkeoloji Müzesi’nin yaz dönemi boyunca saat 21.00’e kadari ağırlamaya devam ettiğini aktardı.
Side Antik Kenti’nin gece müzeciliği en özel örneklerinden biri olduğunu ifade eden Bakan Ersoy, bu konuda şu açıklamayı yaptı:
“Bu muazzam kültürel gece aydınlatmalarıyla adeta ikinci kez bulmuştur. Agora, sütunlu hayat, hamam ve tapınaklar gün batımından sonra gördüğünüz bu atmosfere bürünüyor. Bu sayede büyüleyici sıcaktan bunalmadan, tarih ve içinde yetenekleri derin ve zengin bir hayatta kalmayı başarabiliyor. Apollon ve Athena, gece ayakta kaldığında en çok ilgi gören duraklar arasında. Geçen yıla göre yüzde 17 artarak 1,3 milyona ulaşmış durumda”
Bakan Ersoy, geçen yıl gece müzeciliği kapsamında Side’yi 34 bin kişi ziyaret ettiğini belirtti, şunu söyledi:
“Türkiye genelinde 484 binden fazla ziyaretçi ağırladığımızı da bu gündeyle belirtmek isterim. Umarım bu yıl ve bu rakamlar daha da artacak; kültürde seyahati yeni bir ulaşımımıza destek sunacaktır. göre yüzde 17 artarak 1,3 milyona ulaşmış durumda. Gece müzenin bu büyümede büyük bir payı var. Gerek yerli ve yabancılardan seyahat acenteleri ile tur operatörlerimiz son derece olumlu geri dönüşler devam ediyor. arkeolojininolojisinin altın çağının kapılarını açan bir millileşme, kazı, restorasyon, inşaat ve ihya projesi olan Geleceğe Miras bugün ülke genelinde 251 kazı alanında inceleniyor olarak devam ediyor. Bu proje ile Türk arkeolojisinde 60 yılda yapılanlara eşdeğer işi 4 yılda gerçekleştirme kararlılığımızı ortaya koyduk ve gerek maddi gerek lojistik olarak Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir destek sahaya aktardık. Hamdolsun, satış sonuçlarının atıldığı bu adımların doğruluğunu ortaya koyuyor.”
Çalışmalara hız kesmeden devam ettiklerinin Ersoy, uzun yıllar yıkılma tehlikesi altında olan ve ‘hastane ev’ olarak bilinen yapıyı koruma temelinde Arkeoloji Müzesi’ne dönüştürüldüklerini ifade etti. Bakan Ersoy, şöyle devam etti:
“Kazı ve basit onarım çalışmalarıyla tamamlama aşamasına gelen müzemizin resmi adı Arif Müfid Mansel Arkeoloji Müzesi olarak belirlendi. 1947 yılında Side’de ilk kazı başkanı olarak arkeolojik çalışmaları başlatan ve 1966’ya kadar kesintisiz şekilde sürdüren merhum Ordinaryüs Prof. ‘Yapılar Fısıldarsa’ başlıklı sergilerimiz da devam ediyor. Bu yıl ilk kez Piskoposluk Mahallesi olarak bilinen alanda iki ana sokak açıldı. Ziyaretçiler artık bu sokaklar üzerinden piskoposluk yapılarına ulaşabiliyorlar. Ersoy, Anıtsal Çeşme’nin yapılan kazılarda, mozaik ve fresklerle düzenlenmiş mekanları çıkardıklarını belirtti “Çeşmenin hemen arkasında ve karşılama merkezinin yanında yer alan bu alanda yönetici için yeni bir kiralama noktası halinde bulunduğunu söylemeliyim. Geç Antik Çağ’da çeşmenin bedene kaydedildiği şekilde inşa edilen su kemerlerini de gün dünyasında çıkarıyoruz ve alanı depolamak için özel bir yolu hazırlıyoruz. Çalışmaların zamanı gelinceye kadar planlanıyor. Böylece Anıtsal Çeşme’yi, bu alanla birlikte Side’nin görkemini görüyor önüne seren özel bir gezi durağına dönüştürülmüş olacak”
Turizmde ürün ve pazar çeşitliliğinden ulaşım, altyapı ve kuruluma kadar gereken her türlü adımı attıklarını aktaran Bakan Ersoy, Antalya’nın artık yalnızca deniz, kum, güneş için tercih edilen bir destinasyon kırıldığını söyledi . Ersoy, konuşmasına şöyle devam etti:
“Tarihiyle, kültürüyle, gastronomisiyle ve spor turizmiyle bütüncül unsurları barındıran bir Antalya markası ve uluslararası alanda kendini göstermeye başladı. Neticede bu yıl ağustos itibariyle Antalya’ya gelen ziyaretçi sayısı 11,7 milyona ulaşmış. Yakın coğrafyamızdaki bütün olumsuzluklara rağmen turizmdeki hareketliliğin devam ettiğini, kültürün-sanat ve sporun de ne kadar ekim-kasım aylarına ulaştığını.”




Bir yanıt yazın