Su Kaynakları Üzerindeki Çatışmalar ve Rejim Değişimleri

Okuma Süresi:

3–5 dakika
❤️

Sefa Yürükel

Su kaynakları, devletler için stratejik bir öneme sahiptir ve su kıtlığı, rejim değişikliklerine yol açabilecek siyasi ve toplumsal krizleri tetikleyebilir. Küresel ısınma, nüfus artışı ve çevresel tahribat, su kaynakları üzerindeki rekabeti artırmakta ve su kıtlığını siyasi istikrarsızlıkla ilişkilendirmektedir. Nil Nehri üzerindeki Mısır, Etiyopya ve Sudan arasındaki gerilimler, Ortadoğu’daki su savaşları ve Aral Gölü’nün kuruması gibi örnekler, su kıtlığının rejim değişimleri üzerindeki etkisini ortaya koymaktadır.

Su, yaşamın temel kaynağı olmasının yanı sıra ekonomik kalkınma ve ulusal güvenlik açısından da kritik bir öneme sahiptir (Gleick, 1993). Ancak, iklim değişikliği ve nüfus artışı gibi faktörler, suya erişimi sınırlayarak toplumsal huzursuzluklara ve hatta devlet düzeyinde rejim değişikliklerine yol açabilmektedir (Postel, 1999).

Özellikle su kıtlığı yaşayan bölgelerde, devletler su kaynaklarını kontrol etmek için rekabete girmekte, bu da iç çatışmalara ve uluslararası gerilimlere neden olmaktadır. Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya gibi bölgelerde su sorunlarının siyasi krizlere ve rejim değişikliklerine nasıl katkıda bulunduğu önemli bir araştırma konusudur (Kibaroglu & Scheumann, 2013).

  1. Su Kıtlığı, Toplumsal Huzursuzluk ve Rejim Krizleri

Arap Baharı ve Su Kıtlığı İlişkisi

2010-2011 yıllarında gerçekleşen Arap Baharı, birçok ülkede otoriter rejimlerin devrilmesine yol açarken, su kıtlığının bu süreçteki rolü göz ardı edilemez. Özellikle Suriye ve Mısır gibi ülkelerde su kaynaklarının azalması, tarımsal üretimi düşürerek ekonomik krizleri tetiklemiş ve halkın yönetime olan güvenini sarsmıştır (Werrell & Femia, 2013).
• Suriye İç Savaşı: 2006-2010 yılları arasında Suriye’de yaşanan kuraklık, kırsal nüfusun büyük bir kısmını şehirlere göç etmeye zorlamış, bu durum işsizliği artırarak toplumsal huzursuzluğa katkıda bulunmuştur. Bu göç dalgası, zaten kırılgan olan siyasi yapıyı daha da zayıflatmış ve 2011’de başlayan protestoların hızla iç savaşa dönüşmesine neden olmuştur (Kelley et al., 2015).
• Mısır’da Nil Krizi: Mısır’da su kıtlığı, ekonomik sorunlarla birleşerek halkın yönetimden memnuniyetsizliğini artırmış, bu da 2011’de Hüsnü Mübarek rejiminin çöküşünü hızlandırmıştır (Swain, 2011).

Aral Gölü Felaketi ve Orta Asya’daki Etkileri

Orta Asya’da Sovyetler Birliği döneminde uygulanan yanlış su yönetimi politikaları, Aral Gölü’nün büyük ölçüde kurumasına neden olmuş ve bölgedeki tarımsal üretimi çökertmiştir. Bu durum, Özbekistan, Kazakistan ve Türkmenistan gibi ülkelerde ekonomik ve siyasi istikrarsızlığa yol açmıştır (Micklin, 2007).

  1. Devletler Arası Su Anlaşmazlıkları ve Siyasi Dengeler

Nil Nehri: Mısır, Etiyopya ve Sudan Arasındaki Kriz

Nil Nehri, Mısır, Sudan ve Etiyopya için hayati bir su kaynağıdır. Etiyopya’nın inşa ettiği Büyük Rönesans Barajı (GERD), bölgedeki su paylaşımı dengesini değiştirmiş ve Mısır ile Sudan arasında ciddi siyasi gerilimlere yol açmıştır (Salman, 2016).
• Mısır, su güvenliğini bir ulusal güvenlik meselesi olarak görmekte ve Etiyopya’nın baraj projelerine karşı çıkmaktadır.
• Etiyopya ise enerji üretimini artırarak ekonomik kalkınmasını hızlandırmak istemektedir.

Bu gerilim, bölgesel istikrarsızlık riskini artırarak olası bir rejim krizine yol açabilir.

Ortadoğu’da Su Savaşları

Ortadoğu, su kıtlığının en yoğun hissedildiği bölgelerden biridir ve bu durum, ülkeler arasında su kaynakları üzerindeki rekabeti artırmaktadır (Zeitoun & Warner, 2006).
• İsrail ve Filistin: İsrail’in su kaynaklarını kontrol etmesi, Filistin topraklarında ekonomik ve sosyal krizleri derinleştirmiştir (Selby, 2003).
• Türkiye, Suriye ve Irak: Fırat ve Dicle Nehirleri üzerinde Türkiye’nin inşa ettiği barajlar, Suriye ve Irak’ta su kıtlığına neden olmuş ve bölgedeki siyasi gerilimleri artırmıştır (Warner, 2012).

  1. Su Krizlerinin Rejim Değişikliklerini Tetikleme Potansiyeli

Su kıtlığı, hükümetlerin halk desteğini kaybetmesine yol açarak rejim değişikliklerini hızlandırabilir.
• İran’da Su Protestoları: Son yıllarda İran’da su kıtlığı nedeniyle kitlesel protestolar yaşanmış ve bu olaylar hükümet karşıtı hareketleri güçlendirmiştir (Madani, 2014).
• Yemen İç Savaşı: Yemen’deki iç savaşın nedenlerinden biri de su kıtlığıdır. Başkent Sana’a’nın su kaynakları hızla tükenmekte ve bu durum çatışmaları daha da şiddetlendirmektedir (Alley, 2014).

Sonuç ve Değerlendirme

Su kıtlığı, modern dünyada siyasi istikrarsızlık ve rejim değişiklikleri için önemli bir faktör hâline gelmiştir. Küresel ısınma ve nüfus artışı nedeniyle su kaynaklarına olan talep arttıkça, bu tür krizlerin daha sık yaşanması beklenmektedir. Su yönetimi politikalarının iyileştirilmemesi durumunda, gelecekte su kaynakları üzerindeki rekabetin yeni çatışmalara ve rejim değişikliklerine yol açması kaçınılmazdır.

Kaynakça
• Alley, W. M. (2014). Water and War in Yemen: Scarcity and Conflict in the Middle East. Middle East Policy.
• Gleick, P. H. (1993). Water and Conflict: Fresh Water Resources and International Security. International Security, 18(1), 79-112.
• Kelley, C. P., et al. (2015). Climate change in the Fertile Crescent and implications of the recent Syrian drought. PNAS, 112(11), 3241-3246.
• Micklin, P. (2007). The Aral Sea Disaster. Annual Review of Earth and Planetary Sciences, 35, 47-72.
• Postel, S. (1999). Pillar of Sand: Can the Irrigation Miracle Last? W.W. Norton.
• Salman, S. M. A. (2016). The Grand Ethiopian Renaissance Dam: Legal and Policy Aspects. Water International, 41(4), 512-528.
• Swain, A. (2011). Challenges for water sharing in the Nile Basin: changing geo-politics and changing climate. Hydrological Sciences Journal, 56(4), 687-702.
• Werrell, C. E., & Femia, F. (2013). The Arab Spring and Climate Change. Center for Climate and Security.



Facebook Twitter Whatsapp

Yazıda kullanılan alıntı, kaynak, yapay zeka gibi teknolojiler, yazının sahibinin belirttiği şekilde okuyucuya duyurulur ve yazıların sorumluluğu yazının sahibine aittir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazıları posta kutunda oku

son yazılar