Yapay Zekâ Çağında Dinin Geleceği

Okuma Süresi:

3–5 dakika
❤️

Sefa Yürükel

Yapay zekâ ve otomasyon teknolojilerinin gelişimi, insan düşüncesi üzerinde büyük bir dönüşüm yaratmaktadır. Bilim ve teknoloji, insanlık tarihindeki birçok dogmayı sorgulamaya açarken, dinî inançların geleceği konusunda da tartışmalara yol açmaktadır (Kurzweil, 2005).

Yapay Zekâ ve Bilimsel Epistemoloji

Yapay zekâ sistemleri, büyük veri setlerini analiz ederek tahminler yapabilir ve bilimsel araştırmaları hızlandırabilir. Bu gelişmeler, insan bilgisini genişletmekte ve dini dogmalara dayalı bilgi sistemlerinin geçerliliğini sorgulamaya açmaktadır (Bostrom, 2014). Örneğin, yapay zekâ destekli genetik araştırmalar, yaratılışçı söylemlerin bilimsel olarak yanlış olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

Ancak, İslam dünyasında birçok muhafazakâr grup, yapay zekânın getirdiği epistemolojik değişimi reddetmekte ve dini inançlarını korumaya çalışmaktadır. Bu durum, bilim ve teknolojiyle uyum sağlama sürecini yavaşlatmaktadır (Harari, 2017).

Yapay Zekâ Destekli Otoriter Yönetimler ve Din

Otoriter yönetimler, dini söylemleri güçlendirmek için yapay zekâdan faydalanmaktadır. Çin’in geliştirdiği sosyal kredi sisteminin benzeri uygulamalar, İslam dünyasında da kullanılmaya başlanmıştır (Zuboff, 2019). Örneğin, Suudi Arabistan ve İran gibi ülkelerde, devletler yapay zekâ destekli gözetim sistemleri ile halkın dinî normlara uyup uymadığını denetlemektedir. Türkiye’de ise sosyal medya platformlarında din karşıtı görüşleri paylaşan bireyler, yapay zekâ destekli algoritmalarla tespit edilip yargılanabilmektedir (Yavuz, 2019).

Bu durum, yapay zekâ çağında dinî otoritelerin daha da güçlenmesine neden olabilir. Ancak, bireylerin dijital haklar ve özgür düşünme konusundaki farkındalıkları arttıkça, otoriter dinî sistemlere karşı daha güçlü bir direnç gelişebilir.

Sekülerleşme ve Post-Dinî Toplumlar

Tarih boyunca birçok toplum, modernleşme süreçleriyle birlikte sekülerleşmiştir. Avrupa’da Aydınlanma Çağı’ndan itibaren kilisenin gücü azalırken, bireysel özgürlükler ve bilim ön plana çıkmıştır (Habermas, 2008). Ancak, İslam dünyasında bu süreç daha yavaş ilerlemiştir.

Avrupa’da Sekülerleşme Süreci ve İslam Dünyasındaki Direnç

Avrupa’da bilimsel devrimler, sanayi toplumu ve demokratikleşme süreçleri, dinin kamusal alandaki etkisini büyük ölçüde azaltmıştır. Max Weber’in ifade ettiği gibi, modernleşme süreci “büyünün bozulması”na (disenchantment) yol açmış, bireylerin doğaüstü inançlara olan bağlılığı azalmıştır (Weber, 1922).

Buna karşın, İslam dünyasında sekülerleşme süreci sancılı olmuştur. Türkiye gibi ülkelerde laiklik bir devlet politikası olarak uygulanmış olsa da, toplumsal düzeyde dinî inançların etkisi devam etmektedir. Özellikle son yıllarda AKP’nin din temelli politikaları, sekülerleşme sürecini tersine çevirmiştir (White, 2012).

Post-Dinî Toplumların Ortaya Çıkışı

Yapay zekâ ve bilimsel ilerlemelerin hızlanmasıyla birlikte, gelecekte post-dinî toplumların ortaya çıkabileceği öne sürülmektedir. Örneğin, İskandinav ülkelerinde nüfusun büyük bir kısmı herhangi bir dine inanmamakta ve seküler yaşam biçimini benimsemektedir (Pew Research Center, 2021).

Post-dinî toplumlarda, etik ve ahlak anlayışı dini referanslar yerine, bilimsel ve rasyonel temellere dayandırılmaktadır. Bu durum, bireylerin özgür düşünmesini ve bağımsız ahlaki sistemler geliştirmesini sağlamaktadır (Harris, 2004).

Sonuç: Akılcı Bir Gelecek Mümkün mü?

Bu makalede, İslam’ın bilimsel düşünceyle olan çelişkileri, Türkiye’de dinin politik etkileri ve yapay zekâ çağında sekülerleşme süreçleri ele alınmıştır. Türkiye ve İslam dünyasının, bilimsel düşünceye dayalı bir toplum inşa edebilmesi için aşağıdaki adımlar kritik öneme sahiptir:
1. Eğitimde Reform: Bilimsel metodolojiye dayalı müfredatların güçlendirilmesi ve eleştirel düşüncenin teşvik edilmesi gerekmektedir.
2. Laiklik İlkelerinin Güçlendirilmesi: Devletin dinî yapılar üzerindeki etkisini azaltarak, dini bireysel bir alan olarak düzenlemesi sağlanmalıdır.
3. İfade Özgürlüğü ve İnsan Hakları: Dini eleştiren bireylerin yasal olarak korunması ve ifade özgürlüğünün güvence altına alınması gerekmektedir.
4. Yapay Zekâ ve Bilimsel Gelişmelerin Desteklenmesi: Teknoloji ve bilimde ilerlemek isteyen toplumların, dini dogmalardan bağımsız bir epistemolojik çerçeve oluşturması gerekmektedir.

Sonuç olarak, post-yapay zekâ çağında insanlık, akıl ve bilim doğrultusunda ilerlemek zorundadır. İslam dünyasında ve Türkiye’de bu sürecin hızlandırılması, ancak bilinçli ve eleştirel düşünebilen bireylerin yetiştirilmesi ile mümkün olacaktır.

Kaynakça
• Bostrom, N. (2014). Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies. Oxford University Press.
• Dawkins, R. (2006). The God Delusion. Bantam Press.
• Eğitim-Sen (2017). “Evrim Teorisinin Müfredattan Çıkarılmasına Tepki.” [Online]
• Habermas, J. (2008). The Future of Human Nature. Polity Press.
• Harris, S. (2004). The End of Faith: Religion, Terror, and the Future of Reason. W.W. Norton & Company.
• Harari, Y. N. (2017). Homo Deus: A Brief History of Tomorrow. HarperCollins.
• Hodgson, M. G. S. (1974). The Venture of Islam: Conscience and History in a World Civilization. University of Chicago Press.
• Kurzweil, R. (2005). The Singularity Is Near: When Humans Transcend Biology. Viking.
• Nasr, S. H. (2001). Science and Civilization in Islam. Harvard University Press.
• Pew Research Center (2019). “The World’s Muslims: Religion, Politics, and Society.”
• Pew Research Center (2021). “The Future of Secularism.”
• Sagan, C. (1996). The Demon-Haunted World: Science as a Candle in the Dark. Random House.
• Tugal, C. (2009). Passive Revolution: Absorbing the Islamic Challenge to Capitalism. Stanford University Press.
• TÜİK (2023). “Eğitim İstatistikleri.”
• Weber, M. (1922). The Sociology of Religion. Beacon Press.
• White, J. (2012). Muslim Nationalism and the New Turks. Princeton University Press.
• Yavuz, H. (2019). Islam, Populism and Regime Change in Turkey. Cambridge University Press.
• Zuboff, S. (2019). The Age of Surveillance Capitalism. PublicAffairs.



Facebook Twitter Whatsapp

Yazıda kullanılan alıntı, kaynak, yapay zeka gibi teknolojiler, yazının sahibinin belirttiği şekilde okuyucuya duyurulur ve yazıların sorumluluğu yazının sahibine aittir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazıları posta kutunda oku

son yazılar