Dr.Reşit Galip verimli çağında, 41 yaşında 5 Mart 1934 tarihinde ,Mehmet Rıfat Börekçi 5 Mart 1941 tarihinde ölmüştü.
Cumhuriyet Devrimcilerinin başardıklarını unutmamalıyız!
Yurdu ve ulusu için gerek Kurtuluş Savaşı sürecinde gerekse Cumhuriyet’in kuruluş döneminde sorumluluk almış, büyük özveriyle çalışan devlet insanını(adamı) saygıya anıyorum. 5 Mart 2025Ç.ba
Öğrenci Andının izlenmesi dileğiyle….
5 Mart 1934’te (34 Yaşında) Ölen Cumhuriyet Devrimcisi Dr.Reşit Galip Baydur’u Neden Unutmamalıyız?
* Cumhuriyet Devrimlerine gönülden bağlanmış Türk aydınlanmacısıdır.
* Gazi Mustafa Kemal’in milletvekilliği önermesi 1925 yılında Meclis’e girer.
* Cumhuriyet Halk Fırkası İdare Heyeti’nde görev yapar.
* Bir süre İstiklal Mahkemesi üyeliği yapar
* Türk Ocakları’nda, Halkevleri’nde idareci olarak çalışır..
* İlkokulda her sabah okuduğumuz “Öğrenci Andı ”nı yazmış olan Milli Eğitim Bakanıdır.
* Medrese zihniyetlilerin hakim olduğu İstanbul Darülfünunu’da üniversite reformunu başlatır.
* Öğretmen aylıklarının il özel idarelerince ödenmesi uygulamasına son vermiş ve Genel Milli Bütçeden ödenmesi sağlar.
* Çok partili demokrasiye geçiş denemeleri sürecinde Atatürk’ün isteğiyle Fethi Okyar’ın kurduğu Serbest Fırka’ya katılır.
5 Mart 1941’de (34 Yaşında) Ölen Cumhuriyet Devrimcisi Diyanet İşleri BaşkanıMehmet Rıfat Börekçi’yi Neden Unutmamalıyız?
* Ankara Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin 29 Ekim 1919 tarihinde kurulmasına öncülük yapar,
* Sivas Kongresi ile birlikte Anadolu’daki mücadeleye katılır,.
* 27 Aralık 1919 günü Temsilciler Heyeti’nin Ankara’ya geldiklerinin ilk haftası içinde Müftü Mehmet Rifat Efendi’nin önderliğinde Ankaralıların aralarında kırkaltıbinbeşyüz (46.500) Osmanlı lirası yardım toplarlar.
* Mustafa Kemal Paşa’yı ilk ziyaretinde kendisi ve eşinin “kefin parasını” bir kese içinde teslim eder.
* 1920 yılındaki İstanbul’daki Osmanlı şeyhülislamı Dürrizade’nin Kuvay-i Milliyecilerin katline ilişkin fetvasına karşı Anadolu’da başlayan Milli Mücadeleye destek veren fetvayı yazarak Mustafa Sabri’nin ve Dürrizade Abdullah’ın fetvasını geçersizleştirir.
* Anadolu’daki 153 müftünün, müderris ve ulemasına imzalattığı “Anadolu Fetvası”nın önderidir.
* 23 Nisan 1920’de T.B.M.M. 1. Dönem’e Menteşe (Muğla) mebusu olarak girse de Müftülük görevini tercih edip milletvekilliğinden istifa eder.
* Türkiye Cumhuriyeti’nin 1924 kurulan Diyanet İşleri’2nin ilk başkanı olupi ölünceye(5.3.1941) kadar da bu görevde kalır.
(BU YAZI DERLEMEDİR)






Bir yanıt yazın