Komşumuz Bulgaristan turizmden geri adım attı. Akıllara şu soru geliyor: Bulgaristan turizmden çekiliyor mu?
Sunexpres-Electa Airways ortaklığı sona erdi. Bu da akıllara şunu getiriyor. Bulgaristan turizmden çekildi mi?
Bulgaristan’da yaz çok kısa. Komşumuz kış turizmini öne çıkarmaya çalışıyor. Kısa yaz dönemi her turist için bir sorun. Ne kadar indirim yaparsan yap turistler rahatlığını düşünüyor. Eskiden olduğu gibi gözlerini kapatıp hemen atlamıyor.
Şunu da ekleyelim:
Bulgaristan’daki kayak merkezlerine bu işi bilenler gitmiyor. Ucuzcular doluyor ama onlar da kısa zamanda geri dönüş yapıyor.
Vector Group’a bağlı Electra Airways’in bu kararı almasında, Bulgar havayollarının ortak sorunu olan kısa yaz sezonunun etkili olduğu belirtiliyor. Electra’nın Ticari Operasyonlar Müdürü Wilken Bellmann, Haziran ayında Varna’daki “Erlebe Bulgarien” etkinliğinde, kısa sezon nedeniyle birçok Bulgar havayolunun tamamen wet-lease (kiralık uçak + mürettebat) modeline yöneldiğini söylemişti.
Önceki yıllarda tur operatörleri için güçlü bir marka olan European Air Charter’ın leasing’e geçmesiyle oluşan boşluğu Electra’nın SunExpress’in pazarlama gücüyle kapatması bekleniyordu. Ancak bu yaz Bulgaristan için Almanya pazarında %41’lik ciro artışı görülmesine rağmen, bu büyüme Electra için yeterli olmadı.
Bulgar turizmcilerin umudu şimdi Almanya’dan uçan Eurowings, Discover Airlines, Wizz Air ve TUIfly gibi havayollarına çevrilmiş durumda.
TUIfly ise ilk tepkiyi veren havayolu oldu ve 2026 yazında Hannover çıkışlı kapasitesini %50 artıracağını duyurdu. Şirket, geç saatlerde kalkacak ilave uçuşlarla yoğun sezon programına ek yapabileceğini açıkladı. Burgaz için cuma ve cumartesi, Varna için cumartesi ve pazar günleri yeni uçuşlar devreye alınacak.
Şirket sözcüsü, “Böylece yalnızca etkilenen TUI müşterilerine alternatif sunmakla kalmıyor, diğer tur operatörlerine de ek kapasite sağlıyoruz” dedi. Ek kapasite hafta sonu sistemlere yüklenecek.
Sunexpres seferlerinde tatilci de getiriyordu. Şimdi bunun eksikliği yaşanıyor. Bulgaristan iyice yalnızlaştı. İyi kadroları da yok.
Almanya’dan beklenen turist grupları vardı. Şimdi bunlardan da haber yok. Böyle turizmcilik olmaz. En iyisi bu işi bırakmak. Zamanı gelince bu iş böyle sona erecek gibi görünüyor.
Önemli olan bu noktada turist bulabilmek. Ortada turist de yok. Çalışılarak bu iş tedavi edilebilir mi bunu da işin sonunda göreceğiz.




Bir yanıt yazın