İşte 7 dakikalık dehşet

Okuma Süresi:

1–2 dakika
❤️

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, bir ton ağırlığındaki uzay aracı Perseverance’ın, 18 Şubat’ta Mars’a iniş animasyonunu yayınladı.

Jezero adı verilen kratere inecek olan Perseverance (azim) aracı yaşamdan izler arayacak. Aracın yumuşak iniş yaparak bu göreve başlayabilmesi için otonom olarak kendi başına bir dizi manevra gerçekleştirmesi gerekiyor. Taşıyıcı roketin 7 dakika süren bu manevrasına “yedi dakikalık dehşet” adı veriliyor.

Perseverance’ı taşıyan kapsül Mars atmosferinin 100 kilometre üstüne ulaştığında 400 saniye içinde hızını saatte 20 bin kilometreden, saniyede bir metreden aza indirmek zorunda.

Bunun için önce Mars atmosferine girişteki sürtünmeden faydalanarak hız 1200 km/saat’e düşürülecek. Bu sırada kalkanlar aracı 1000 derece sıcaklıktan koruyacaklar.

Daha sonra 21,5 metre genişliğindeki paraşüt hızı biraz daha azaltıyor.

Fakat bu da yumuşak iniş için yeterli gelmediğinden, kapsül 8 adet jet motoru ile havada asılı dururken hava vinci aracı Mars yüzeyine indirecek..

Perseverance yere temas eder etmez, güvenli bir mesafeye uçup, kendisini imha etmesi için hava vinciyle kendisini bağlayan naylon kablolarını kopartacak.

8 yıl önce Mars’a gönderilen Curiosity’nin inişinde başarı ile gerçekleştirilen manevralar bu kez daha gelişmiş halde aracın tam olarak istenen yere, Mars saatiyle öğleden sonra, dünya zamanıyla TSİ 24.00’ten az önce inmesini sağlayacak.

İnişin başarısı hakkında yaklaşık 10 dakika sonra haberimiz olacak ve inişin ses ve görüntü kayıtları dünyaya yollanmaya başlayacak.



Facebook Twitter Whatsapp

Yazıda kullanılan alıntı, kaynak, yapay zeka gibi teknolojiler, yazının sahibinin belirttiği şekilde okuyucuya duyurulur ve yazıların sorumluluğu yazının sahibine aittir.

Yorumlar

  1. EROL ALTINMEKİK avatarı
    EROL ALTINMEKİK

    HARİKA GÖRÜNTÜLER, TEŞEKKÜRLER BU GÖRÜNTÜLERİ BİZE İZLETENLERE.

  2. aylin avatarı
    aylin

    oldukca geçekçi, aslında daha fazla toz kalktı, bir de vinc havada asılı kalırken motorlardan alev çıkmıyor. Çıkan gaz renksiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazıları posta kutunda oku

son yazılar