ORMAN YANGINLARI YİNE BAŞLADI !!!

Okuma Süresi:

3–4 dakika
❤️

Değerli Arkadaşlar,

Güzel ülkemizde Orman yangınları yine başladı.

İzmir’in Foça ilçesinde Yeniköy Mahallesindeki ormanda yangın çıktı. Bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne ait 4 uçak, 6 helikopter, 25 arezöz, 7 su ikmal, 4 dozer sevk edildi. Ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi ile akşam saatlerine doğru yangının kontrol  altına alındığı açıklandı.

Foça Belediye Başkanı Saniye Fıçı ise “Zarar gören bazı evler mevcut. Son 10 günde 6-7 yangın oldu. Halkımızdan rica ediyorum, daha dikkatli olun” ifadesini kullandı. (15 Haziran 2025-Cumhuriyet).

Değerli arkadaşlar, 21 Mart, Dünya Ormancılık gününde göndermiş olduğum yazımı, sizlere aşağıda yine sunmak istedim. Çünkü önümüzdeki dönemde olası orman yangınları için alınması gereken önlemleri anımsatmak istedim.

Umarım en kısa zamanda yangınları söndürürüz. Özellikle turizm sezonu başlarken çıkan bu yangınların nedenleri en kısa zamanda belirlenir.

Sevgi ve saygılarımla (15.06.2025).

Prof. Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR

21 MART, DÜNYA ORMANCILIK GÜNÜ !!!

Bir şahsın yaşadıkça memnun ve mutlu olması için lazım gelen şey,

kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmasıdır.

Mustafa Kemal ATATÜRK

Değerli arkadaşlar,

21 Mart günü, her yıl Dünya Ormancılık günü olarak kutlanır. Bu günde tüm yöneticilerimizden, yerel yönetimlerimizden, siyasi partilerimizden ve STK’lardan; kampanyalar düzenleyip, yeni fidanlar dikilmesini ve ormanlarımızın çoğaltılmasını bekliyoruz.

GÜZEL ÜLKEMİZDE Orman yangınları giderek artmaktadır. Orman yangınlarının artması ve hemen söndürülememesi yüzünden binlerce değerli ağacımız da yok olmaktadır. Örneğin;

  • Çanakkale’nin Bozcaada ilçesinde Pavli Çamlığı’nda yangın çıktı. Yangına karadan ve havadan müdahale ediliyor. 8.07.2021
  • Aydın’da çıkan orman yangını, havadan ve karadan müdahaleyle söndürüldü. Yangında 2,8 hektar kızılçam ormanı küle döndü. 6.07.2021
  • Antalya’nın Serik ilçesinde çıkan orman yangını, 1,5 saat süren müdahaleyle söndürüldü. Yangında 15 dekar makilik alan ve 20 zeytin ağacı ile çam ağaçları yandı. 5.07.2021
  • Bingöl Valiliği, 25 Haziran’da Genç ilçesine bağlı Servi bölgesinde çıkan orman yangınının kontrol altına alındığını açıkladı. 29.06.2021

Değerli Arkadaşlar,

Olası orman yangınlarına karşı çok dikkatli olalım. Güzel ülkemizin 20,3 milyon hektarlık orman varlığının %60’ını oluşturan 12 milyon hektarlık bölümü yangına hassas bölgelerde yer alıyor. Ulusal servetimizi göz göre göre kaybediyoruz. Ne yazık ki yok olan ağaçlarımız kadar yeni fidanlar da dikemiyoruz. Bu nedenle güzel ülkemiz giderek çöl olma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Ülkemizde son 5 yılda 13 bin 644 orman yangını meydana geldi. Yangınların 840’ı kasten çıkarılmış ve failleri hakkında işlem yapılmamış, 6 bin 671 yangının çıkış nedeni ile failleri de bulunamamış. Yapılan araştırmalara göre Orman yangınlarının %94′ü insanlardan kaynaklanırken, sadece %6’sı doğal afetlerden kaynaklanıyor. İnsan kaynaklı bu yangınların önemli iki ana sebebi de ihmal ve dikkatsizlik ile kasıtmış.

İhmal ve dikkatsizlik nedeniyle çıkan orman yangınları:

  • Ormanda güvenlik tedbiri almadan ateş yakmak.
  • Yakılan ateşi söndürmeden bırakmak. Özellikle mangal için yakılan ateşin söndürülmeden bırakılması.
  • Sönmemiş sigara izmariti ve kibriti yere atmak.
  • Orman içinde veya bitişiğindeki tarlalarda istenmeyen otları veya tarlalarda anız yakmak.
  • Gece aydınlatması için ormanda ateşle dolaşmak.
  • Cam ve cam kırıklarını ormanda bırakmak, güneş ışığının camdan yansıyarak kuru otları yakması.
  • Çocukların orman içinde ateşle oynamaları.

Kasıtlı çıkarılan orman yangınları:

  • Orman içinde veya bitişiğindeki tarla veya otlakları genişletmek.
  • Orman içinde yapılan kanunsuz işleri gizlemek için çıkarılan yangınlar (Öyle ki öldürdüğü adamı gizlemek için orman yakan kişiler ele geçirildi).
  • Birilerinden intikam almak için, bir düğünü veya siyasi mitingi sabote etmek amacıyla yangın çıkarıp adam toplanmasını engellemek.
  • Yabani hayvanları uzaklaştırmak.
  • İş ve çıkar elde etmek.

Değerli arkadaşlar,

Özellikle askeri kuvvetlerimizin de orman yangınlarında aktif görev almalarını bekliyorum. Çünkü onların hazır yangın söndürme ekipleri ile olası yangınlara karşı en iyi hazırlanma ve organize olma becerilerini çok güzel şekilde kullanabileceklerine inanıyorum. Bu becerilerini kullanmaları için onların da istekli olmaları gerekiyor. Ayrıca THK’nın elinde pasif halde bulunan yangın uçaklarımızı da kullanalım. Lütfen, elimizdeki hazır kuvvetleri kullanabilmemiz için onları da en kısa zamanda bu felaketlere karşı savaşmaya davet edelim.

Bu uyarılarımı tüm yöneticilerimiz ve danışmanları, STK’lar ve çevreci örgütlerimiz ile ormanlarımızdan yararlanan halkımız dikkate alır, gereğini yaparlar. Kazanan güzel ülkemiz ve saygıdeğer halkımız olacaktır.

Sevgi ve saygılarımla (21.3.2025).

Prof. Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR

NOT:

En küçük duman ve ateş görülmesi halinde hemen 177 nolu telefonla yardım isteyelim ve ilgilileri uyaralım.



Facebook Twitter Whatsapp

Yazıda kullanılan alıntı, kaynak, yapay zeka gibi teknolojiler, yazının sahibinin belirttiği şekilde okuyucuya duyurulur ve yazıların sorumluluğu yazının sahibine aittir.

Yorumlar

  1. G. Tunalı avatarı
    G. Tunalı

    Sayın M Ali bey, önerileriniz gerçekten çok güzel.

    Bende size bir öneride bulunacağım, şu anki devletten fazla birşey beklemeyin.
    Diğer alternatif olanaklar , Orman bölgesinde olan il ve ilçelerin, kendi güçleriyle, gönüllü yangın söndürme ekibi yetiştirmesi gerekiyor, o bölgede, o civarda.
    Yangın söndürme derneklerine gönüllü insanlar alınacak, aidata bağlanacak. Bu aidat ve parasal yardımlarla yangın arabaları alınacak, su boruları alınacak.
    Ayrıca derneğin müzik gurubu, halk oyunları gurubu olacak, velilerde katılacak. Yillik muzik eğlenceleri, piknikler yapılacak. Bu dernekte ormanın faydaları ve korunması için ders verilecek, kısacası halkın motifation olması , ağaç ve doğa sevgisi aşılanması gerekiyor.
    Halkımızın bu konuda eğitime büyük ihtiyacı var.

    Orada yaşayan yurttaşlarımız ın kendi aralarında bu işi organize etmesi gerekiyor. Büyüklerin çocuklara örnek olması gereyor.
    Yıllar önce Antalya tarafına gitmiştim, orda tevhalar vardı, ateş yakmayın diye.
    Bu konu hakkında çok az bilgi.
    Ayrıca bu gönüllü ormanı koruma görevlileri, sıkça ormanı bölge, bölge kontrol edip, şişe, plastik gibi şeylerin toplanması gerekiyor.
    Unutmayalım, ülkemize çok azül geldi, ömürlerinde ne ağaç görmüş nede orman. Bu kişilerde ormanlarımız için tehlike teşkil ediyor, Türkçe bilmedikleri için, ateş yakılmaz denilen yere 15 kişi ile ateş yakıp yemek yapiyorlar.

    İyi bir organize, iyi bir plan, proğram ile ancak ormanlarımızı yangından koruyabiliriz. En büyük yardım ve dayanak halkımız.

    Halk ormanına sahip çıkacak! Hepimiz Ormanlarımızdan sorumluyuz.

  2. Saime Barut avatarı
    Saime Barut

    Sayın Tunalı’nın önerileri sanırım Amerika, Almanya’daki modellerden

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazıları posta kutunda oku

son yazılar