Armeense Kwestie

Armeense kwestie De geschiedenis van de Armenen in de Ottomaanse rijk voert terug naar 1071, het jaar waarin de Armeniërs onder het gezag van de Sjeldjoeken kwamen. Hoewel de Armeniërs van veel vrijheid genoten onder de Sjeldjoeken, bereikte het pas zijn hoogtepunt onder het gezag van Fatih Sultan Mehmet, de Ottomaanse sultan die in 1453 Constantinopel had veroverd. Fatih Sultan Mehmet, had een verklaring afgegeven aan de Armeniërs dat de oprichting van de Armeense Patriarch mogelijk maakte. Dit betekende dat de Patriarch bevoegd was om geld te verzamelen, huwelijken te voltrekken en gevangenisstraffen uit te delen onder de Armeniërs. Tot het einde van de negentiende eeuw maakten de Armeniërs een gouden periode door. Ze waren vrijgesteld van dienstplicht en gedeeltelijk vrijgesteld van belasting. Ze vormden een welvarende laag van de bevolking. Ook hebben ze de kans gekregen om hoge functies te bekleden in handel, ambachten en zelfs in het bestuur van het Ottomaans rijk. - ermeni terror

VRAAG 10

Armeense kwestie De geschiedenis van de Armenen in de Ottomaanse rijk voert terug naar 1071, het jaar waarin de Armeniërs onder het gezag van de Sjeldjoeken kwamen. Hoewel de Armeniërs van veel vrijheid genoten onder de Sjeldjoeken, bereikte het pas zijn hoogtepunt onder het gezag van Fatih Sultan Mehmet, de Ottomaanse sultan die in 1453 Constantinopel had veroverd. Fatih Sultan Mehmet, had een verklaring afgegeven aan de Armeniërs dat de oprichting van de Armeense Patriarch mogelijk maakte. Dit betekende dat de Patriarch bevoegd was om geld te verzamelen, huwelijken te voltrekken en gevangenisstraffen uit te delen onder de Armeniërs. Tot het einde van de negentiende eeuw maakten de Armeniërs een gouden periode door. Ze waren vrijgesteld van dienstplicht en gedeeltelijk vrijgesteld van belasting. Ze vormden een welvarende laag van de bevolking. Ook hebben ze de kans gekregen om hoge functies te bekleden in handel, ambachten en zelfs in het bestuur van het Ottomaans rijk. - Armeense Kwestie10

WORDEN DE ARMENIËRS IN TURKIJE MOMENTEEL ONDERDRUKT?

Van tijd tot tijd beweren de propagandisten van het Armeense nationalisme dat de Armeniërs in Turkije vervolgd worden. Dit wordt niet alleen gedaan in een poging om hun beweringen te versterken dat de Turken de Armeniërs altijd al hebben vervolgd door de gehele geschiedenis heen, maar ook om een band te bewerkstelligen tussen de Armeense actiegroepen en om buitenlandse machten te bewegen te interveniëren in de Turkse binnenlandse aangelegenheden. Maar net als alle andere Armeense beweringen, zijn ook deze niet gebaseerd op feiten.

De veertig – tot vijftigduizend Armeniërs die tegenwoordig in Turkije leven werden op geen enkele wijze onderscheiden van de rest van de bevolking. Zij zijn gelijkwaardige Turkse burgers, met dezelfde rechten en privileges als alle andere Turkse staatsburgers, wier leven, rechten en welzijn wordt gewaarborgd door de wet. De Armeniërs in Turkije zijn vrij om hun religie te belijden in hun eigen kerken en om hun eigen taal te onderwijzen in hun eigen scholen. Zij zijn vrij om kranten, boeken, en tijdschriften in het Armeens uit te geven en hebben hun eigen sociale en culturele instellingen naast de vrijheid om deel te nemen in alle instellingen zoals er zijn voor alle Turken. De Armeense gemeenschap in Istanbul heeft 30 scholen, 17 culturele en sociale verenigingen, twee dagbladen, de Jamanak en de Marmara, twee sportverenigingen, Shishly en Taksim, alsook vele gezondheidsinstellingen en talrijke religieuze stichtingen, opgezet om deze activiteiten te ondersteunen.

De meeste Turkse Armeniërs behoren nog steeds tot de Gregoriaanse stroming, met aan het hoofd een Patriarch. Daarnaast zijn er ook een aantal Katholieke en Protestantse Armeniërs, die elk hun eigen kerken en instellingen hebben.

De Armeniërs van Turkije zijn net zo vrij om een welvarend en gelukkig leven te leiden als de Turken van welke religie dan ook. Onder hen zijn veel rijke zakenmensen, bekende kunstenaars en ook in andere beroepen onderscheiden zij zich. De Armeniërs in Turkije zijn er trots op Turkse burgers te zijn en, tezamen met alle andere Turken, nemen zij grote aanstoot aan de leugens die verspreid worden over hun land in hun naam door de Armeense nationalisten. Zij zijn in het bijzonder ontsteld over de terroristische aanslagen door deze groeperingen op Turkse diplomaten, burgers, en belangen over de gehele wereld.

Op de eerste november 1981 hield de Armeense Patriarch een herdenkingsdienst in het Patriarchaat om de Turkse diplomaten te herdenken die door de Armeense terroristen waren vermoord en om deze daden te veroordelen uit naam van de Armeense bevolking. In februari 1982 ontkende de Patriarch met kracht de beschuldiging gedaan door de Raad van Europa, dat Turkije haar minderheden zou onderdrukken, met de woorden “de Armeniërs van Turkije zijn Turkse staatsburgers, zij leven in vrede in Turkije, zij zijn vrij hun godsdienst te belijden en weten zich beschermd door de vrijheid van geloof“. In een reactie op de Armeense terroristische aanslag op de Turkse Consul-Generaal Kemal Arikan, in Los Angeles op 28 januari 1982, liet de Patriarch weten dat “alle Armeniërs, net als alle ander Turkse burgers, hier met groot verdriet kennis van hebben genomen” en tevens deed hij een oproep aan “alle Armeniërs die buiten Turkije leven om in opstand te komen tegen deze illegale activiteiten en moorden“. Op deze manier hebben de Turkse Armeniërs zelf deze laatste bewering van de Armeense propagandisten gelogenstraft.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir