ITUMUK 2. Uluslararasi Genel Kurul Toplantisi Ozeti


Istanbul Teknik Universitesi Mezunlari Dernegi 2. Uluslararasi Genel Kurul Toplantisi 20 Mayis 1995 tarihinde gerCekleStirildi. ASaGIda bu toplantInIn bir Ozetini veriyoruz. Ozetleme, ITUMUK Icra Kurulu Uyesi Dr. Gul Ozulkulu tarafIndan yapIlmIStIr.

Istanbul Teknik Universitesi Mezunlari Dernegi
20 Mayis 1995, 2. Uluslararasi Genel Kurul Toplantisi

Kaya Buyukataman'in acilis konusmasi:

Makina Fakultesi Dekani Prof. Dr. Nilufer Egrican'in Konusmasi:

Turk haftasina katilmaktan gurur duyduklari belirtiler. Daha sonra Teknik Universiteyle ilgili bilgi verdiler. Su anda Isletme Fakultesi'nin Macka binasinda, Mimarlik Fakultesi'nin Taskisla binasinda, Makina Fakultesi'nin Gumussuyu binasinda yer aldigini, diger tum fakultelerin Ayazaga kampusunde bulundugunu soylediler. 2 yil once Cumhurbaskanimiz Sn. Suleyman Demirel ozel fon cikardigini, Gumussuyu Kampusunun yenilendigini, yeni bilgisayarlarin geldigini, E-mail sisteminin kullanildigini sozlerine ekledi. Basta Kaya Buyukataman olmak uzere emegi gecenlere tesekkur ederek konusmasini surdurdu. Amerika ve yurt disi subelerin Turkiye'de ITU'ye cok sey kazandiracagini, mezunlarin desteginin cok onemli oldugunu belirtti. ITU Rektoru Prof. Dr. Resat Baykal'in sevgi ve saygilarini yolladigini belirterek konusmasini bitirdi.

Atilla Bektore'nin konusmasi:

Kaya Buyukataman'in yanit konusmasi:

Tuzugun son hali herkese postalanacaktir. Ayrica Kanada grubu ile ilgili bilgi vermislerdir. Kanada'da uyeler uc grup halinde orgutlemislerdir; orta, dogu, ve bati. Toronto'daki uye sayisi 30 civarindadir. Toplanti uyelerin dilek ve dusunceleri dile getirmeleriyle surmustur. Bu dilek ve dusuncelerin kisa ozeti asagidadir.

Nalan Arsoy:

ITU'nun dunya seviyesinde bir universite olmasi icin calisilmalidir. Yurtdisinda calisanlar nasil ITU'ye yardim edebilir? Her isletmenin kendine ozgu bir bilgi hacmi vardir, bu bilgiler nasil ITU ogrencilerine aktarilabilir.

Atilla Bektore:

Muhendislik kavraminin uygulanmasinda iki ulke arasinda (Turkiye & Amerika) buyuk farkliliklar var (Kultur, kanunlar gibi). Professional en- gineering kavrami uzerinde de durulmasi gerektigini vurguladi.

Halit Kosar:

ITU'nun eskiden guclu olmasinin en buyuk nedenlerinden biri yabanci ogretim gorevlileriyle disariya pencerelerini acmasiydi. Endustri ve universite calisanlari Turkiye'de bir donem ders vererek yada bir seminer vererek yardimci olabilirler. Egitim Turkce kalmali.

Hasan Albulak (Kanada):

Yeniliklerin takip edilebilmesi icin bir yabanci dil cok iyi ogretilmeli, ama okul dili Turkce kalmali. Temel bilgilerin kuvvetli olmasi cok onemli. Dunyada iki turlu bilgi vardir:

  1. Teknik bilgiler: ogrenimi zor, ticari degeri az
  2. Ticari bilgiler: herkesin bilmedigi, belli degeri olan bilgiler Ogrencilere proje verilmesi cok yararli olabilir.

Esref Ozulkulu:

ITU'nun gelismesi icin en onemli iki kosuldan biri disariya acilmasi, ikincisi de en iyi ogrenciyi almayi saglanmasidir. Bunun icin iyi bir yabanci dil ogretiminin verilmesi sarttir ancak temel egitim dili Turkce olarak kalmalidir.

ITU'nun eksikleri, (ozellikle elektronik fakultesi); arac, gerecler cok eski ve eksik, yeterli degil. Bunlarin saglanmasi disa acilmak gerekli. Disa acilma egitim programinin dogru saptanmasi ve guncelligi acisindan cok onemli.

Prof. Dr. Nilufer Egrican:

Manevi yardim cok onemli; bilgi aktarimi ve oneriler parasal yardimdan daha onemli. Amacimiz cagdas bir muhendis yetistirmek; ulke icin muhendis yetistirmek yetersiz. Makina Fakultesi icinde bes yeni calisma grubu kuruldu. Planlama calisma grubu, Yurtdisi universite ve endustrilerle iliski kurma calisma grubu, Proje calisma grubu, Fiziksel sartlarin duzeltilmesiyle ilgili calisma grubu. Bir calisma grubu da burada kurulabilir.

Amaclarimiz: Mufredati yenilemek; en yenisi 2-3 yillik. Ogretim uyelerinin tesvik edilmesi; disa acilmalari, yurt disinda calismalara katilmalari, yurt disindan partner bulunmasi. AT'de cok cesitli projeler var.

Egitim dili Turkce olmali, en azindan bir yabanci dil. Su anda 10 kredilik ders Ingilizce olarak alinabiliyor, ingilizce terimlere aliskanlik saglamak amaciyla. Lisans ve Ust lisans egitiminin basinda hazirlik sinifi var, su anki kapasite %30. bunu %80-90' a cikarmak.

50. Yil Etkinlikleri (1945 Makina Fakultesinin kurulusu):

Paneller, konusmalar, %0.Yil Ormani, atik kagit kampanyasi, ogrencilerle mezunlarin tanismasi, toplam 4 gunluk degisik calismalar. Kaya Buyukataman:

Yurt disinda mezunlar derneginin orgutlenmesiyle ilgili bilgiler ve ozetler:

Sn. Prof. Dr. Nilufer Egrican'a plaket verilmesiyle toplanti sona ermistir.


Toplantiyi takiben ITUMUK delegeleri , Turk Amerikan Dernekleri Federasyonunun organize etmis oldugu Turk haftasi senliklerine ve yurusune katilmislardir. Yuruyusde ITUMUK'ye en on sirada seref yeri verilmisdir, ITU-Mezunlari Dernegi pankartlari ve ITU bayraklari ile gune degisik ve istenen guzel bir cephe getirmislerdir. Senliklere Takriben 40000 civarinda Turk ve cesitli organizasyonlar, folklor ekipleri, ve bandolar katilmisdir.

Yuruyus sonrasi senliklerinden sonra Manhattan'In tam ortasinda bir gokdelenin ustunde kurulmus olan, sahane manzarali Roof Klubda KISKA Sirketinin yardimlari ile duzenlenen ARI Gecesi baslamisdir, Newyorkda yapilan ilk ARI gecesi Nedim Katki Orketrasi, ve Newyorkun en meshur Turk ahcilarinin hazirladigi tatli surprizlerle dolu idi. Katilanlarin arasinda, Newyorkun taninmis simalari, kisileri, ve disisleri bakanligi temsilcileri de yer almakda idi. Dort bir koseden gelen ITU mezunlari Unutulmaz bir ARI gecesi gecirdiler, Roof kulubde ayni zamanda Turk Artistlerinin resimleri, ve secme turk sarablari dernek yararina acik arttirma ile satildi.

SENEYE BULUSMAK UZERE - ARI GECELERINIZ BOL OLSUN

[Kaynak: ITUMUK UluslararasI Kurulusu Elektronik Dergisi PETEK, Cilt: 1, SayI: 2, 1 EylUl 1995]


ITUMUK UluslararasI Kurulusu Ana Merkez SayfasI