ITU MEZUNLARI ULUSLARARASI KURULUSU
INGILTERE'DE YASAM KILAVUZU


HAZIRLAYANLAR

Rahmi Nurhan CELIK
Mehmet ATLAR
Emin KORKUT

YONETIM KURULU

Rahmi Nurhan CELIK
Mehmet ATLAR
Figen CELIK
Meral DEMIRTAS
Emin KORKUT

YENILEME YAPANLAR ve YENILEME TARIHI

M Yildiray Meric 1998

DERNEK MERKEZI ILETISIM BILGILERI

Adres: 26H Lowdon Court
Richardson Road
Newcastle upon Tyne
NE2 4BL
Tel: 0 (0 44) (191) 222 0784
Fax: 0 (0 44) (191) 222 8691
E-mail: [email protected]


GIRIS


Bu kitapcik ITU Mezunlari Uluslararasi Kurulusu Ingiltere Birimi Yonetim Kurulunun onayinca hazirlanmis olup, amaci Ingiltere'ye ogrenim ya da baska sebeplerle gelmeyi dusunen ya da gelmis olan Turklere bir rehber olmaya calismaktir. Surasi gercek ki boyle bir kitapcigin birakin ayrintilarini hazirlamak, kapsamini bile belirleyebilmek cok zor ve uzun zaman alabilecek bir istir. Bu bakimdan belki su anda okuyucu icin cok gerekli olan konular gozden kacmis veya kapsam icindeki konularin yeterli ayrintilari verilmemis olabilir. Umariz bu kitapcigi kullanan arkadaslarimiz bize ya da bizden sonra ITU Mezunlari Uluslararasi Kurulusu'nu yurutecek olan arkadaslarimiza ileterek zamanla verimli olan bir kitapcigin ortaya cikmasina yardimci olacaklardir.

ITU Mezunlari Uluslararasi Kurulusu
Ingiltere Birimi Yonetim Kurulu
Subat 1996


1.0 INGILTERE'DE KULLANILAN OLCU BIRIMLERI


Her ne kadar Ingiltere Kraliyet (Imperial) birimlerini terketmeyi prensip olarak kabul etmis ve metrik uygulamaya resmen 1995 yili itibari ile gecmisse de halen daha bir takim degerler yine kraliyet birimleriyle olculmektedirler. Okullarda birimler kesinlikle metrik ve ozellikle SI unit uzerindendir. Fakat gunluk yasamda cok yaygin kullandigimiz asagidaki degerlerin birimlerini hatirlamamizda oldukca yarar vardir.


1.1. PARA


Ingiltere'nin para birimi 'pound' (doviz piyasasinda sterling) olarak gecer. Yaklasik olarak, hatirinizda kalmasi acisindan 1.5 Amerikan dolari ya da 2.5 Alman Marki 1 pound'a esittir. Poundun yuzde biri 'penny' olarak gecer ve pound bozuk para olarak karsiniza, 1 penny, 2, 5 ,10, 20, 50 pence ve 1 pound olarak cikar. Kagit paralar 5, 10, 20 ve 50 pound'luk banknotlar halinde piyasada bulunurlar. Gunluk yasamda 50 poundluk kagit para kullanimina cok az rastlanir; cunku en buyuk para birimi budur. Iskocya'nin kendine ozgun kagit paralari olmasina karsin, para piyasasi Ingiltere'nin yonetimindedir. Dolayisiyla Ingiliz Sterlini ulkenin her yerinde gecerli olan paradir. Iskoc Sterlinin Ingiltere genelinde kabul edilmedigi is yerleri olabilir; fakat kanunen Iskoc Sterlini ulkenin heryerinde gecerli bir paradir. Iskoc Sterlinininde bir poundluklar kagit para olarak karsiniza cikar.


1.2. UZUNLUK


Her ne kadar metre gunluk yasama girmissede, kendinizi 'inch', 'foot', 'yard' ve 'mile' e alistirmaniz gerekecektir. Okullarda ya da teknik yasamda uzunluk birimi metredir. Teknik islerde cm hemen hemen hic kullanilmaz, onun yerine mm kullanilir. Ornegin bir Ingiliz 80 cm yi, her zaman 800 mm olarak ifade eder. Perde, hali gibi uzunluk birimiyle ifade edilen urunlerin satildigi yerlerde hakim olan birim 'foot' ve 'yard' olarak karsiniza cikar. Yol uzunlugu birimi halen 'mil' olarak kullanilmaktadir. Yol isaretlemelerinde ve arabalarin hiz gostergelerinde birimler 'mil' olarak verilir. Boyunuzu ifade ederken ornegin 1.75 m olarak ifade ederseniz, bir Ingilizin bunu kavramasi cok zordur. Dolayisiyla boyunuzu 5' 9'' (5 foot 9 inch) olarak ifade etmeniz onlara daha anlamli gelecektir. Gunluk yasamda en cok kullanilan uzunluk birimlerinin metrik sistemde karsiligi asagidaki gibidir:

	1 inch
 1/12 foot
 2.54 cm
	1 foot
 30.48 cm
 0.3048 m
	1 yard
 3 foot
 91.44 cm
	1 mile	
 1760 yard
 1609 km

1.3. AGIRLIK


Ayni uzunluk olculerinde oldugu gibi agirlik olculerinde de kraliyet sistemi gunluk yasamda egemendir. Her ne kadar supermarketlerde vs. bir urun alirken paketlerin uzerinde kg cinsinden karsiligi yazili ise de, Ingiltere'de yaygin olarak kullanilan agirlik birimi 'pound' dur. Poundun altinda kullanilan yaygin agirlik birimi ise 'ounce' (gram gibi) dur. Orneklenirse 50 gr. karabiber istemek yerine bir kac ounce karabiber demek gereklidir. Poundun uzerindeki en yaygin birim ise 'Stone' dur, ve agirliginizi stone kullanarak ifade etmeniz daha anlamli olur. Ingiliz 'ton' birimi her ne kadar metric ton'a yakin ise de, metrik tondan biraz daha azdir. Asagidaki tablo size agirlik birimlerindeki donusumler hakkinda ozet bir bilgi verecektir:

	1 ounce
 1/16 lb
 28.4 gr
	1 pound (lb)
 0.454 kg
 454 gr
	1 stone
 14 lb = 09
 6.350 kg
	1 (short) ton
 2000 lb
 0.9072 ton

1.4. SICAKLIK


Sicaklik konusunda da kraliyet birimi olan Fahrenheit (*F) halen daha kullanilmaktadir. Gerci Celsius (*C) prensip olarak kullanilmaya calisilsa da kendinizi sicakligi *F ile ifade etmeye hazirlayiniz. Bu nedenle asagidaki donusum formulunu hatirinizda turmanizda yarar vardir.

C = 5/9(F-32)
Ornegin bir Ingiliz icin hava sicakligi halen daha *F ile ifade edildiginde anlam kazanir. Televizyonda da sicaklik hem *F hem de *C olarak verilir. 

2.0. INGILTERE'DE ILETISIM KURULABILECEK RESMI TURK MAKAMLARI


Ingiltere'ye yeni gelmis bir Turk olarak, eger biraz Ingilizce biliyor iseniz ve kurabileceginiz hic bir Turk iletisim noktaniz yoksa, yapilmasi gereken en yakininizda ki Turist Enformasyon Burosunu (Tourist Information Bureau) sormaktir. Dogal olarak hava alanlarinda, otobus garajlarinda ve tren istasyonlarinda bu burolari bulmak daha kolaydir. Eger boyle bir olanaginiz yok ise, asagida verdigimiz Ingiltere ITU Mezunlari Uluslararasi Kurulusu uyesi arkadaslarimiza telefonla yada baska bir sekilde ulasir ve gerekli bilgiyi isteyebilirsiniz. Hemen belirtelim, yurtdisindaki ITU'lu arkadaslarimizin en yaygin iletisim araci elektronik posta (e-mail) sistemidir. Eger boyle bir olanaginiz var ise Ingiltere'ye gelmeden once e-mail ile ITU'lu arkadaslarimiz ile iliskiye gecip onlardan bilgi isteyebilirsiniz.


3.0 INGILTERE'DE ULASIM


Ulasimi, Turkiye-Ingiltere; Ingiltere sehirlerarasi ve sehirici olmak uzere 3'e ayirip inceleyelim.


3.1. TURKIYE- INGILTERE


Her ne kadar hava, kara ve deniz ulasimi ile gitmek olasi ise de biz en cok kullanilan hava ulasimina deginecegiz. Turkiye (Istanbul)-Ingiltere (Londra) arasi ucus suresi yaklasik 3 saat 45 dakikadir. Oncelikle en kolay dogrudan ucak bulabileceginiz sehir Londra'dir. Londra'nin uc buyuk havaalani vardir. Bunlar buyukluk sirasina gore Heatrow, Gatwick ve Stansead'dir. Her uc hava alanini da Turkiye'ye gidip gelen ucak sirketleri kullanmaktadir. Ancak, Turk Hava Yollari genellikle Heatrow'u kullanmaktadir. Gatwick ise ikinci onemli hava alanidir. Diger havaalanlari Stansead ve hatta Luton cok az kullanilmaktadir. Heatrow'un Londra metro sistemi ile baglantisi oldugu icin sehrin herhangi bir noktasindan Heatrow'a ulasmak oldukca kolay ve ucuzdur. Yine de merkezden (ornegin Victoria tren istasyonundan) Heatrow'a gitmek 45 dakikanizi alir. Heatrow'a merkez otobus garajlarindan otobusle de gidebilirsiniz. Ornegin Victoria otobus garajindan yogun araliklarla calisan otobusler bulabilirsiniz. Gatwick'in ise metro baglantisi yoktur. Ancak ozel calisan yer ustu trenleri ve otobus baglantilari vardir. Otobus baglantisi Heatrow icin de gecerlidir. Ornek olarak, Victoria tren istasyonu veya baska merkez istasyonlardan kolayca direkt tren baglantisi bulabilirsiniz. Bir baska yararli bilgi ise, gerek Heatrow'dan gerekse Gatwick'den Ingiltere nin buyuk sehirlerine ornegin Manchester'a, Newcastle'a, Glasgow'a direk otobus bulabilmenizdir. Dolayisiyla eger ucuz yolu secip otobusu tercih ederseniz, Londra'nin sehir ici zahmetini cekmeden istediginiz sehre gidebilirsiniz. Eger Ingiltere'nin kuzeyine geliyorsaniz, direk ucaklarin calistigi ikinci buyuk havaalani Manchester'dedir. Ayrica yazin Newcastle-Izmir-Dalaman ve Glasgow-Izmir- Dalaman seferleride charter firmalarinca yapilmaktadir.

Turkiye'ye calisan ucak sirletlerinin Telefon Numaralari:


	Turk Hava Yollari	:	0 (171) 499 4499 (Londra)
	British Airways		:	0 (181) 759 5511 (Londra)
	Onur Air		:	0 (171) 499 9919 (Londra)
	Istanbul Airlines	:	0 (181) 759 1818 (Londra)

3.2. SEHIRLER ARASI UCAK, TREN ve OTOBUS SIRKETLERININ CALISMA SISTEMLERI ve ANA KONTAK NOKTALARI


Sehirlerarasi ulasim yollarini ekonomiklik sirasina gore duzenlersek ilk olarak otobus daha sonrada tren ve hava yolu gelir. Once hava yolunu gozonune alirsak, Londra ve diger buyuk sehir baglantilari oldukca yogundur. Basta British Airways olmak uzere British Caledonion, Dan Air, Gill Air British Midland, Britania, UK Air gibi sirketlerin buyuk sehirler arasinda yogun olarak seferleri vardir. Ornegin Londra-Glasgow, Londra- Manchester ve Londra-Newcastle hatlari oldukca gelismistir. Ucak biletlerinizi alirken, eger zamaniniz var ise ve iki hafta onceden alabilirseniz bilet fiyatlari neredeyse tren ile yolculuk fiyati duzeyine inebilir. Ayrica biletlerinizi alirken "Gidis-Donus" almaniz size daha ekonomik olacaktir.

Tren yolu, diger Avrupa ulkelerinde oldugu gibi Ingiltere'de de en populer olan ulasim yoludur. Ingiltere'yi bastan basa kuzeyden-guneye gecen dogu ve bati hatlari olmak uzere iki buyuk demiryolu agi ile bunlara baglantili ara hatlari bulunmaktadir. Ulasim kuzey-guney dogrultusunda cok kullanisli olmasina karsilik, dogu-bati dogrultusunda uzun ve beklemeli olabilir. Bati hattinin-yani Londra-Glasgow hattinin Londra'da ki istasyonu 'Euston', dogu hattinin-yani Londra-Aberdeen'in Londra'da ki istasyonu ise "King's Cross"'tur. Tren bilet fiyatlari normal tarifeli durumlarda o kadar ekonomik degildir. Kabaca bir oran verirsek, ucak fiyatlarinin 3/4, otobus fiyatlarinin ise 2 kati civarindadir. Ancak ekonomik tarifelerin oldugu zamanlari kullanabilirseniz otobus fiyatlarinin biraz uzerinde yolculuk edebilirsiniz. Bu nedenle oncelikle biletlerinizi eger olasi ise gidis-donus (return ticket) olarak almanizda yarar vardir. Yolculuklarinizi ekonomik yapmayi dusunuyorsaniz, herkesin gidip geldigi zamanlardan (peak time) yani sabah 6:00-9:30, ogleden sonrada 4:00-7:00 saatlerinden ve gun olarak da Cuma gunleri yolculuk yapmaktan kacininiz. Mumkunse yolculuk tarihlerinizi onceden ayarlayiniz (ornegin 15 gun, 1 ay onceden), o zaman daha ekonomik bilet bulabilirsiniz. Eger ogrenci iseniz, ogrenci karti cikararak (young persons railcard), normal tarifenin 2/3 fiyatina yolculuk yapabilirsiniz. Trenler oldukca rahatdir ve her turlu gereksinmelerinizi giderebileceginiz yani bufe, restoran vs. bulunur. Istasyonlarda da herturlu gereksinmelerinizi karsilayacak olanaklar bulundugu gibi, tren saatlerini vs. telefon araciligi ile ogrenebilirsiniz. Genellikle telefonlarda tren saatleri tele-sekreter araciligiyla verilir. Yine yararli olmasi acisindan Londra'nin 3 buyuk tren istasyonu olan Victoria, Euston ve King's Cross'un tren rezervasyonlari ve bilgi sormak icin kullanilan telefon numaralari ve bu istasyonlara en yakin metro istasyonlari asagidaki gibidir:


	Istasyon       Telefon               Metro Istasyonu
	****************************************************
	Victoria       0 (171) 928 5100      Victoria
	King's Cross   0 (171) 278 2477      King's Cross
	Euston                               Euston
	****************************************************

Onemli Not: Hatirinizda olsun bu uc istasyonun da Metro ile baglantilari vardir. Unutmayin aksam saat 10 dan sonra sehirlerarasi tren bulamazsiniz.

Otobus ile ulasima gelince, her ne kadar Turkiye'de oldugu gibi rekabetci ve gelismis bir sistemleri olmamasina karsin yine de en ucuz ulasim yolu otobusledir. Ozellikle ogrenciler arasinda cok kullanilir. Yine gidis- donus alinan biletler daha ekonomiktir. Eger tek yon bilet almak isterseniz fiyatinin gidis-donus gibi ayni oldugunu goreceksiniz. Otobuslerin bazilari iki katli, bazilarida tek katlidir. Tek katlilarin buyuk cogunlugunda sigara icemezsiniz, ancak cift katlilarin ust katlarinda bu olanagi bulabilirsiniz. Bazen hostes ve kucuk capta yiyecek, icecek olanaklari vardir. Otobuslerde her turlu yiyecek icecek ucreti karsiliginda satilir. `Caylar sirketten' gelenegi uzelerek belirtiyoruz ki burada gecerli degildir! Yollarda genellikle cok az ara verilir, ornegin 8-9 saatlik yolda 1 kez, bazen de eksprestir. Ancak boyle hallerde otobuslerde tuvalet vardir. Maksimum hizlari 70 mil (110 km) dir, genellikle guvenli giderler ve bir sorununuz olmaz. Hemen hatirlatalim Londra'nin en buyuk otobus garaji Victoria otobus garajidir ve Victoria tren/metro istasyonlarina yaklasik 200 m kadar uzakliktadir.


3.3. SEHIRICI OTOBUS ve METRO SIRKETLERININ CALISMA SISTEMLERI


Sehirici otobusleri ve eger var ise metro sistemleri oldukca kullanisli ve guvenlidir. Buyuk sehirlerde, hatta kucuk yerlesim merkezlerinde hangi otobuslerin hangi hatlarda calistigini gosteren haritalar vardir. Bunlardan nereye hangi numarali otobuslerin gidecegini bulabilirsiniz. Otobuslerde bilet genellikle binerken soforden alinir, bazi sehirlerdeki otobus sistemlerinde bilet alabilmek icin tam bozuk para kullanilmasi gerekir. Bu tur otobuslerin ustunde "Exact Fare" seklinde bir uyari vardir. Londra'da ki iki katli otobuslerde genellikle biletci vardir ve gelip bilet keser. Tahmin edebileceginiz gibi Londra metrosu ve bazi buyuk sehirlerdeki metrolar oldukca cok kullanilan sehirici ulasim sistemidir. Ozellikle ilk defa geliyorsaniz, Londra metrosunu nasil kullanacagiz diye telaslanmayin ve hemen bir planini ele gecirmeye calisin. Bu planlari metro istasyonlarindaki bilet satis giselerinden ucretsiz olarak alabilirsiniz. Hatta bazi metro istasyonlarinda Londra'nin bir de turistik haritasini beraberinde verirler. Dikkat edeceginiz en onemli husus, gideceginiz yerin plan uzerinde yerlestirmesini kuzey-guney yada dogu-bati seklinde yaparak, kuzey-guney veya dogu-bati hatlarinin en uc noktalarinda ki istasyonlarin adlarina dikkat etmenizdir. Metro istasyonlarindaki tum yonlendirmeler bu temel uzerine kurulmustur. Londra metrosu cok buyuk bir metro oldugu icin bilet alma konusunda bircok seceneginiz vardir. Ornegin sadece bir noktaya gitmek icin bilet alabileceginiz gibi, bir gunluk, bir haftalik hatta bir sezonluk biletlerde alabilirsiniz. Dogal olarak bu siralamaya gore tasarrufunuz olacaktir. Istasyonlarda bilet makinalari oldugu gibi giselerden de bilet alabilirsiniz. Bazi durumlarda o tur biletler alabilirsiniz ki hem metroda hemde otobuslerde kullanabilirsiniz.


3.4. TAKSI


Londra ve bunun gibi buyuk sehirlerde yoldan taksi durdurabilirsiniz. Ancak kucuk sehirlerde taksi duraklarina gitmeniz gerekir. Tabii bu duraklar istasyon, garaj, havaalani vb. yerlerde yogundur. Genellikle iki tur taksi vardir: Klasik kaplumbaga gibi olan siyah (Black cab) ya da normal taksiler. Black cablar bes kisi alir ve ucretleri biraz daha pahalidir. Ucret olarak taksimetrede ne yazarsa onu odersiniz. Ekstrasi vs. gibi bir konu var ise size binmeden once soylerler. Taksi adres/telefon numaralarini en kolay Turkiye'de ki 'Altin Rehber' karsiligi olan 'Yellow Pages' de bulabilirsiniz. Yellow Pages ayni zamanda diger herturlu aradiklariniz icinde cok kullanisli bir rehberdir.


4.0. BANKA


Ingiltere'nin merkez bankasi 'Bank of England' dir. Diger buyuk bankalar arasinda baslica Midland, Lloyds, Barclays, National Thrust vb. sayabiliriz. Turkiye ile Ingiltere devletlerarasi iliskilerde genellikle Midland bankasi kullanilir. Bu bankalar teknolojinin en son olanaklarini kullanirlar ve her turlu konuda: hesap actirma, borc, kredi ev/is vs. yardimci olurlar.

Bankalarin disinda ozelikle tasarrufa yonelik amacla calisan 'Building Society' ler vardir. Bu kuruluslar paraniza daha fazla faiz verirler, ancak olanaklari bankalar kadar genis degildir.


4.1. HESAP ACTIRMA


Bankalarda hesap actirmak icin gereken en onemli evrak, eger dil kursu icin geldiyseniz dil kursundan, ogrenci iseniz okulunuzdan ya da eger baska bir amac icin ornegin is, buradaysaniz iliskide bulundugunuz yerden alacaginiz bir mektuptur. Bunun disinda dogal olarak pasaportunuz da gereklidir. Bunlar olmadan hesap actiramazsiniz. Ayrica Turkiye'deki bankalardan farkli olarak pound disindaki paralar icin hesap actirmak oldukca zordur.


5.0 TATIL GUNLERI


Tatiller 3 onemli gruba ayrilir: "Bank Holiday" ler, "Christmas" ve "Easter" tatili.


5.1. BANK HOLIDAY


Yilda 4 defa, belirli zaman dilimlerinde ve sadece Pazartesi gunlerinde olan tatillerdir. Ilk Bank Holiday Easter'in basladigi Pazartesi olan Easter Monday' dir. Ikincisi Mayis basinda olan `Isci yada Bahar bayrami' May Day, ucuncusu ise Mayis sonunda olan Spring Bank Holiday ve sonuncusu da Agustos sonunda olan Late Summer Bank Holiday'dir. Bunlar butun Ingiltere Kralligi'nda gecerli olan tatillerdir. Bunun disinda ayrica Iskocya'nin da kendine ozgu Bank Holiday'leri vardir.


5.2. CHRISTMAS


Isa'nin dogum gunu olarak kutlanan her yilin 25 Aralik gunu Christmas Day dir. Bu tarihten itibaren bir hafta sureyle tatildir ve genelde her yer kapalidir. Aralik ayinin 27 si ve sonrasi alisveris yerleri tek tuk acilmaya baslar. Eger Christmas'ta burada iseniz alisverisinizi onceden yapmanizda ve islerinizi buna gore ayarlamanizda yarar vardir.


5.3. EASTER


Bir diger dinsel tatilde Easter'dir. Her yilin Nisan ayi icinde baslar ve ilk Bank Holiday ile de baglantilidir. Universiteler, okullar 2-3 haftaligina tatile girerler ancak diger yerler aciktir.


6.0. KONAKLAMA


6.1. HOTELLER


Hoteller bes yildizdan tek yildiza kadar olan konaklama tesisleridir. Ekonomik durumunuza gore butun dunyadaki gibi ayni fiyatlarla istediginiz hoteli secebilirsiniz.


6.2. BED & BREAKFAST (B&B)


B&B lar bizdeki pansiyon karsiligi olan konaklama yerleridir.Buralar ekonomiklik acisindan hotellerden daha uygun fiyatlarla calisan, fakat hoteller gibi luksu olmayan orta sinifin cogunlukla sectigi yerlerdir. Odediginiz ucrete yatak ve kahvalti dahildir ve ulkenin her yerinde yaygin olarak bulabilirsiniz.


6.3. HOSTEL


Hosteller daha cok genclerin ve ogrencilerin tercih ettigi en ucuz kalinabilecek yerlerdir.


7.0. SAGLIK SISTEMI


Ingiltere saglik sistemi olarak dunyadaki en iyi ulkelerden biridir. Ingiltere'ye ayak basar basmaz sizde vatandaslari gibi butun saglik hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Ilk once yapmaniz gereken, kaldiginiz yere en yakin bir saglik ocagina -GP (General Practioner) kayit yaptirmaktir. Her turlu rahatsizliginizda (dis haric) buradaki doktorunuza gitmeniz gerekir. Eger doktorunuz gerek gorur ise bir hastaneye ya da bir uzmana sizi sevk edecektir. Doktorunuzun yaptigi butun muayeneler ucretsizdir ancak recetede belirtilen hastalik basina dusen tum ilaclarin toplamina 4.75 pound (1995 itibariyle) eczaneye odemeniz gerekir. Eger surekli bir hastaliginiz var ise (seker hastaligi, kalp vb.) ya da hamile iseniz butun ilaclari ucretsiz olarak alabilirsiniz. Ayrica hamileler icin, hamilelik suresince ve dogumdan sonra bir yil sureyle butun saglik hizmetleri ucretsizdir (dis ve goz dahil). Bunun disinda acil durumlarda hastanelerin acil servislerine gidebilirsiniz. Burada yapilan herturlu muayene, film vs ve alinan ilaclar ucretsizdir. Dis icin de buna benzer bir saglik sistemi vardir, ancak visite odemek zorundasiniz. Gozleriniz icin, her ne kadar milli saglik sistemi kapsaminda optik tavsiyeler alabilirseniz de -bir optikci size az bir vizite ucreti karsiligi- daha efektif bir sekilde yardimci olur.


8.0 VIZE SISTEMI


Ingiltere vize konusunda cok kati kurallara sahip ulkelerden biridir. Giriste gumruk memuruna pasaportunuzu ve Ingiltere'ye ne icin geldiginizi gosteren bir belgeyi dil kursu icinse kursun kabul mektubu, okul icinse okulun kabul mektubu, is icinse gideceginiz yerin davet mektubu ve eger ziyaret icinse ziyaret edeceginiz kisiden alinmis bir davet mektubu- gostermeniz gerekecektir. Bazi durumlarda uzerinizdeki parayi da gostermenizi isteyebilirler, bunlar olagan seylerdir ve heyacanlanmaniza hic gerek yoktur. Gumruk memurunun verdigi ulkede kalma iznine gore yapmaniz gereken islemler vardir. Eger aldiginiz izin alti ay ve daha az ise yapmaniz gereken hicbirsey yoktur. Fakat alti ay ve ustu icin ilk yapilmasi gereken bir hafta icinde Polis'e gidip kayit yaptirmaktir.


8.1. YABANCILARA VERILEN KAYIT KARTI


Polise kayit sirasinda yaklasik 30 pound (1995 itibariyle) tutarinda kayit ucreti odemeniz gerekir ve size bunun karsiliginda yesil bir kayit karti verilecektir. Bu kart bu ulkede yabancilar (Avrupa Birligi ve Eski Ingiliz Somurge Ulkelelerinin vatandaslari harictir) icin gerekli olan ve pasaport yerine gecen bir kimliktir.


8.2. VIZE UZATMA


Vize sureniz bitmeden once eger Ingiltere'den ayrilmayacaksaniz vizenizin suresini uzatmaniz gereklidir. Uzatma icin eger ogrenci iseniz okulunuzdan, degilseniz bulundugunuz yerden alacaginiz bir yazi, son 6 aylik banka kayitlariniz ve sizi destekleyen kurumun, kisinin (Turkiye'den) destek yazisi gereklidir.


8.3 CALISMA IZNI VE VATANDASLIK HAKKI


Eger pasaportunuzda Ingilterede `calisamaz' vize muhuru varsa -ki genellikle boyledir- kendi basiniza gidip herhangi bir yerde calisamazsiniz. Bu durumda oncelikle size bir is teklifinin yapilmasi ve bu teklifi yapan kurulusunda sizin icin Icisleri bakanliginda gerekli merciye (Home Office) muracaat edip is izni (Work Permit) almasi gerekir. Bu islem normal olarak -eger cok ozel durumunuz yoksa- 3 ile 5 ay surebilir.

Ingiltere'de dort sene sure ile devamli calisirsaniz -yani kanuni olarak calisip vergi vs odeyerek- sonsuz calisma izni hakkiniz dogar. Yani issiz kalirsaniz sizi ulkeyi terke zorlayamazlar. Hatta isten cikarilirsaniz buranin issizlik sigortasindan yaralanirsiniz (haftada 45 pound, 1995 itibari ile). Tabii Ingiltereyi belli surenin disinda terkettiginizde bu hakkiniz da biter.

Eger Ingiltere'de bes sene sure ile iyi halli bir kimse olarak devamli bir iste calisip bu ulkenin vergilerini vs oderseniz cifte vatandaslik hakkiniz dogar. Bunun icin Gocmenlik burosuna muracaat ederek gerekli formlari doldurup, 1995 itibari ile 170 pound odeyip uzun bir beklemeden sonra -normal olarak 18 ay- eger uygun gorulurseniz Ingiliz vatandaslik hakki alabilirsiniz. Tabii ki Turk konsolosluguna da bu durumunuzu bildirmeniz gerekir.

Bu bolum cok hassas ve kurallarin surekli degistigi bir ortam. En saglikli bilgileri Turkiye'de Ingiliz konsoloslugu,Ingiltere'de ise Home Office (Croydon -Londra) ve Immigration ve Nationality Dept. (Liverpool) dan alabilirsiniz.


8.4. DIGER ULKELERE KISA SURELI GECME


Bu bilgiler ve bu konudaki duzenlemeler her zaman degismektedir. Bu nedenle bu konudaki tum sorular yukarida verdigimiz Turk Resmi makamlarina sorularak ayrintilariyla ogrenilebilir. Hatta bu tur bilgilerin gerekiyor ise Turkiye'den ayrilmadan ogrenilmesi cok daha yerinde olabilir. Zira bazi ulkeler, ulkeleri icin gerekli olan vizenin dogrudan Turkiye'deki vize burolarindan alinmasini isteyebilirler.


9.0 HABERLESME


Ingilterede gunumuzde bilinen tum haberlesme olanaklari bulunmaktadir. Toplum iletisim araclarindan en onemlisi olan televizyon servisinde bes kanal bulunmaktadir (BBC-1, BBC-2, ITV, Chanel 4 ve Besinci kanal. Ancak 5.kanal bu kilavuz hazirlandiginda servise girmemisti). Bunun yaninda kablo ve uydu alicili televizyon servisleride mevcuttur.


9.1. POSTA SISTEMI


Posta hizmeti 'Post Office' ler tarafindan yurutulur. Birinci ve ikinci sinif olmak uzere iki tip posta servisi bulunmaktadir. Birinci sinif posta servisinin pulu 25 pence'dir ve bu servis ile gonderilen postalar adresine bir veya birbucuk gunde ulasir. Ikinci sinif posta servisinin pulu 19 pence'dir ve bu servis adresine iki veya uc gun icinde ulasir. Taahhutlu posta servisinin adi 'Registered Post' olarak gecer. Telgraf servisi olmasina ragmen pek yogun kullanilmaz ve ucreti oldukca pahalidir.


9.2. TELEFON VE FAX


Ingiltere'de telefon servisi basta BT (British Telecom) ve diger bazi sirketler tarafindan yurutulur ve bozuk para ile calisir ve en kucuk birimi 10 pence'dir. Sehir ici konusmalarda 10 pence ile yaklasik 3 dakika konusulabilir, konusma suresi artirilmak isteniyor ise telefona fazla para atilmasi gerekir. Telefonlar 10 pence ve ustundeki tum bozuk paralari kabul ederler. Bunun yaninda posta ofislerinden, gazete bayileri ve kirtasiyecilerden temin edilebilecek olan telefon kartlarida mevcuttur, bu durumda kartli telefonlarin kullanilmasi gerekir. Kredi kartini (Visa, Mastercard, vs) kabul eden telefonlar, ozellikle havaalanlari ve tren istasyonlarinda bulunabilir.

Uzun sure (6 aydan fazla) Ingiltere'de kalmayi planlayan kisiler, BT ofislerine ugrayarak kaldiklari adrese telefon baglanisi yaptirabilirler, ve diger telefon hizmetlerinden nasil yararlanacaklrini ogrenebilirler. BT tarafindan verilen hizmetlerin en kisa zamanda ogrenilmesi, bir cok anlamda gereksiz zaman ve para kaybini onleyecektir.

Genellikle posta ofislerinden, bazi fotokopi cekimi yapan firmalardan, havaalanlari ve tren istasyonlarindaki otomatik makinalardan dunyanin heryerine ucreti karsiliginda fax cekmek olanaklidir. Ogrenciler, bagli bulunduklari bolumun faksini da bolum baskanligindan aldiklari izinle ucreti karsiliginda ya da ucretsiz olarak kullanabilirler.


10.0 POLIS


Normal Ingiliz metropolitan polisi silah tasimaz buna karsilik cok kalabalik bir kadrosu ve kucuk telsizleri ile efektif olarak calisirlar. Dolayisiyle herhangi bir sekilde polise gereksinim oldugunda her an karsilasmak olasidir. Acil bir neden ile polis, itfaiye ve ambulansa gereksinim duyuldugunda


	ACIL TEL : 999

dur. Bu numara herhangi bir telefondan ucretsiz olarak aranabilir. Operatore hangi acil servise (polis, itfaiye, ambulans) gereksiniminiz oldugunu belirttiginizde sizi dogrudan bu servisin hattina baglar.


11.0. VERGI SISTEMI


Ingiltere'de yabancilari dogrudan ilgilendiren iki tur vergi vardir. VAT (Value Added Tax), bu KDV ile ayni vergidir ve ortalama degeri %17.5 dir. Digeri ise 'Council Tax', bu vergiyi Ingiltere'de surekli kalan (alti aydan fazla) kisiler odemek durumundadir. Bu meshur eski 'Kelle Vergisi' nin bir baska bicimde uygulanan bicimidir. Oturulan eve ve bolgeye gore odenecek vergi miktari degisir. Ayrintili bilgi sehir belediyesinden (City Council) alinabilir. Bu vergiyi ogrenciler odemek durumunda degildir, evinde ogrenci bulunan kisilerde bu vergiyi belirli miktarda bir indirim ile oderler.


12.0 YIYECEK ve ICECEK


Yabanci bir ulkede ve farkli bir kultur cevresinin icindesiniz Dogal olarak, yemek cesitleri, yiyecekler, icecekler ve davranis bicimleri bizim ulkedekinden farkli olacaktir. Eger yemek konusunda biraz titiz iseniz ilk baslarda cevreye alisincaya kadar zorluk cekebilirsiniz. Bizim ulkenin Kuru Fasulye- Pilavi buranin Balik-Patetes (Fish and Chips) kizartmasi ile yer degistirir. Dolayisiyle heryerde bu balik-patates dukkanlarini paket servis yapan yerler olarak bulabilirsiniz. Yiyecek, icecek alisverislerinizi supermarketlerden yapabileceginiz gibi, bizdeki sabit pazarlara benzer yerlerdende yapabilirsiniz. Ancak ulkemizde cok yediginiz bazi yiyecekleri her yerde bulamayabilirsininz. Bunlar icin oriental yiyecekler satan dukkanlara gitmeniz gerekir ve daha fazla para oderseniz.


13.0 SOSYAL YASAM


Eger yasamayi seviyorsaniz ve yabanci kulturlerden bir tadimlik da olsa zevk almak istiyorsaniz, Ingiltere'de insanlarin neler yaptigina kisaca bir goz atalim. Insanlarin buyuk cogunlugunun gittigi en onemli yer Publardir. Buralara, bizde erkeklerin kahvehanelere gittigi oranda, cinsiyet ayrimi olmaksizin herkes gider ve genellikle bira icerler. Bira, bu ulkede iki ana sinifa ayrilir: Ale ve Lager. Bunlarin sayisiz cesitleri oldugu gibi bizdeki biraya benzeyenler Lager cesitleridir. Eger bir puba gider ve caniniz bira icmek isterse, soylemeniz gereken bir pint yada yarim (half) pint bira olacaktir. Bira disinda diger icki cesitleri ve alkolsuz icecekler bulabileceginiz gibi bazi saatlerde (aksam haric) kahve ve cay da bulunabilir. Publar, ogleye dogru acilan ve gece saat 23:00 de kapanan haftanin yedi gunu acik yerlerdir. Ozellikle yogun oldugu aksamlar Cuma ve Cumartesidir.

Publarin disindaki eglence yerleri olarak, diskolari, gece kuluplerini, restaurantlari sayabiliriz. Diskolar genellikle genclerin yogun olarak gittikleri aksam 23:00-03:00 arasi acik olan eglence yerleridir ve giriste belirli bir ucret odersiniz. Buralara girmek icin ustunuzun basinizin duzgun olmasinda yarar vardir fakat "dam"a gerek yoktur. Ingiltere'de cesitli uluslarin yemek kulturlerini tatma firsatinida bulabilirsiniz. En cok gorebileceginiz restaurant cesitleri Cin, Hint, Italyan, Meksika, Turk vb. Ozellikle caniniz Turk yemekleri yemek isterse bunlari en cok Londrada bulabilirsiniz. Bunun disindaki sehirlerde Kebapci ve Donerci turu paket servis yapan Turk dukkanlarini bulma olasiliginiz vardir.

Sinemalara ve tiyatrolara gelince, tiyatrolara gitmek icin genellikle onceden biletinizi almak veya yer ayirtmaniz gerekebilir. Sahneye koyulan oyuna ve oyunu sergileyen sanatcilara bagli olarak bilet fiyatlari degismektedir. Bununla beraber sinemalar her an gidilebilecek eglence yerleri arasindadir ve fiyatlari oldukca uygundur.

Ingiltere'nin hemen hemen her sehrinde bulunan muze ve sanat galerileri de gezilmeye ve gorulmeye deger yerler arasinda her zaman degerlendirilmelidir. Bunlarla ilgili brosurler turizm burolarindan her zaman ucretsiz olarak temin edilebilir. Bunlara ek olarak sehir dislarinda ve deniz kiyilarinda acik hava tatilini ve dinlencesini sevenler icin ozellikle bahar aylarinda rahatlatici bir atmosfer bulabilmek cok kolaydir.


14.0 SPOR


Ingilizler sporu ozellikle futbolu cok benimseyen insanlardir. Dolayisiyle spor olanaklari cok genistir ve her turlu sporu yapabilecek olanagi bulabilirsiniz. Tabii cim sahalar doganin vergisi ve bu nedenle futbol meraklisi iseniz butun yapacaginiz hemen bir futbol ayakkabisi almaktir. Kapali spor yerlerine belli bir ucret odeyerek (ornegin 2 pound civari, 1996 itibari ile) girip her turlu spor yapabilirsiniz. Onem sirasinda Futbol bas plandadir. Maclar genellikle Cumartesi gunleri yapilir ve stadyuma giren tum seyirciler oturmak zorundadir. Bu nedenle meshur takimlarin sahasina sezon biletsiz girmek cok zordur. Ancak kupa maclarinda sezon bileti zorunlulugu yoktur. Basketbola ve diger Turkiye'deki meshur toplu sporlara (ornegin voleybol, hentbol vs.) ilgi azdir. Bunlar yerini rugby, golf, cricket, snooker vs. gibi bizim yabancisi oldugumuz dallarla degistirir. Eger sporu cok seviyorsaniz ve ciddi olarak yapmak istiyorsaniz, hemen bir rehberden gerekli kulup adreslerini bulup cekinmeden ilgili kluplerle temas kurabilirsiniz. Universitelerde ise bu imkanlar cok daha genis ve normal yasamin buyuk bir parcasidir.


BUNDAN SONRAKI BOLUMLER OZELLIKLE OGRENCILER ICIN HAZIRLANMISTIR


15.1. KONAKLAMA


Ingiltere'ye egitim ve ogretim amacli gelen veya gelmeyi planlayan kisiler, gelmeden once ozellikle ilk birkac gunluk kalacak yer problemlerini baglantida olduklari egitim kurumu araciligi ile cozmelidirler.Kalacak yer problemini cozmeden Ingiltere'ye gelmis olan kisiler genellikle bir kac haftalik harcamalarini, ilk bir kac gunluk konaklama ucreti karsiliginda harcamak durumunda kalabilirler. Ogrenciler icin egitim kurumlarinin saglamis oldugu asagida aciklanilan degisik tipte konaklama olanaklari vardir.


15.1.1. UNIVERSITE YURTLARI


Bu yurtlar universite ogrencileri icin hazirlanmis yerlerdir. Tipleri ve calisma sistemleri universiteden universiteye degismektedir. Bu yurtlarin ortak noktalari genellikle asagidaki gibidir.

Her ogrenciye ait mutlaka mustakil bir oda verilir. Ogrenciye bu odada yatmasi ve gerektiginde ders calisabilmesi icin uygun tum temel araclar saglanmistir (yatak, masa, sandalye, dolap vs.). Universite yurtlarinda genellikle carsaf, yastik ve yorgan verilmez, bunlar ogrenci tarafindan temin edilmesi gereken araclardir; fakat ilk gunler icin bunlari universiteden kiralamak olasidir. Genellikle bes veya alti ogrenci bir mutfagi, banyoyu ve tuvaleti paylasmak durumundadir. Ayrica mutfagin 5 ya da 6 kisiyle paylasildigi fakat tuvalet ve banyonun kaldiginiz mustakil oda icinde oldugu en-suite odalarda vardir. Dogal olarak ucretleri digerlerinden pahalidir. Yurt binalarinin ozellikle giris katlarinin secilmemesi onemle onerilebilir, cunku giris katlarinda hirsizlik olayi ile karsilasmak her zaman olasiliklar arasindadir.

Ogrenciler icin yurtlarda yer ayarlama islemleri, universitelerin 'Housing Office'leri tarafindan yurutulur. Bu ofislerde, odanizi almadan once plan ustunde nerede kalacaginizi gormek olasidir. Bu ofislere yer basvurusunda bulunurken, tum istem ve gereksinimlerin belirtilmesinde cok yararlidir; cunku durumunuza ve kosullariniza bagli olarak size ellerinden gelen yardimi gosterirler. Olanaklarinin elverdigi olcude sizi rahat ettirebilecek yer ayarliyabilmeleri bu bilgilere baglidir.

Evli veya evli ve cocuklu ogrenciler icin de bir cok universitenin kisitli da olsa belirli sayida yeri vardir, dolayisiyla basvurularin buna bagli olarak yapilmasi kalacak yer probleminin kisa surede cozulmesini sagliyacaktir.


15.1.2. OZEL EV KIRALAMA


Ogrenciler tek baslarina veya bir kaci bir araya gelerek ev kiralayabilirler. Kiralanan evin paylasilmasi durumunda cogu zaman ev yurtlardan daha ucuza gelebilir. Ev kiralama ile ilgili bilgiler yine universitelerin 'Housing Office' lerinden, 'Estate Agency' (Emlakci) lerden ve universitenin degisik yerlerindeki ilan panolarina asilmis olan ilanlardan ogrenilip takip edilebilir.


15.1.3. AILE YANINDA KALMA


Bu genellikle Ingilizce ogrenmek amaci ile Ingiltere'ye gelen kisilere Ingilizce dil okulu tarafindan ayarlanan bir olanaktir. Istege bagli olarak ucreti karsiliginda aileler yemek servisi de yapabilirler, bu durumda eger herhangi bir perhiziniz var ise veya yemekten hoslanmadiginiz herhangi bir yiyecek turu veya turleri var ise acikca belirtilmesinde yarar vardir. Ayrica, sigara icip icmediginizin ve kedi, kopek gibi evcil hayvanlardan hoslanip hoslanmadiginizin acikca belirtilmesi de gereklidir. Genellikle kaldiginiz evin sahibi sizin istemlerinizi saygi ile karsilar ve rahat edebilmeniz icin gerekli ozeni gosterir. Size kurs tarafindan ayarlanmis ailenin yaninda kalmaktan her ne sebepten olursa olsun hoslanmiyorsaniz, kurs idaresine uygun mazeretinizle birlikte basvuruda bulunursaniz, sizi daha rahat edebileceginiz baska bir ailenin yanina herzaman yerlestirme olanagi vardir.


15.2. YASAM KOSULLARI


Hava genellikle serindir ve Turkiye'dekine benzer yaz ayi sicakligi yoktur. Genellikle en sicak gunleri Turkiye'nin ilkbahar iklimindeki gibidir ve ani sicaklik degisiklikleri yoktur, bu nedenle havasina alisildiginda (bir kac ay surebilir) hava degisiminden dolayi pek hasta olunmaz. Ingiltere'de her zaman bir hirka veya kazaga, bir paltoya ve semsiyeye gereksinim vardir.


15.2.1. MINIMUM PARA GEREKSINIMI


Ingiltere'de ekonomik problemi fazla hissetmeden yasayabilmek icin minimum 450 - 500 pound/ay paraya gereksinimi vardir. Ulasim kosullarina ve bulundugunuz sehrin ekonomik potansiyeline bagli olarak bu miktar artabilir. Evliler icin minimum miktarin 1.7 veya 2 kati civarinda harcamalarda artma olabilir. Evliler icin bu miktarin iki kat gibi yukselmesinin en buyuk nedeni kalacak yer kirasinin iki kisi olmasi durumunda yaklasik ikiye katlanmasindan kaynaklanmaktadir. Ornegin, ogrenci yurtlarinda evli ogrencilere verilen yerin kirasi genellikle tek bir kisiye verilen bir odanin kirasinin iki kati civarindadir.


15.2.2. GUVENLIK


Ingiltere'de hirsizlik cok yaygindir ve gun gectikce problem artmaktadir, bu nedenle kaldiginiz yerin ve ozel esyalarinizin sigortali olmasi basiniza gelecek bir olaydan en az zarar ile cikmanizi sagliyacaktir.

Fiziksel saldiri genellikle az rastlanan olaylardandir; fakat yine de bulundugunuz sehrin ve oturdugunuz semtin bu noktada onemi cok buyuktur. Gunduz ve aksam saatlerinde guvenlik acisindan cok buyuk bir problem yoktur. Geceleri problemler artabilir. Metrosu olan sehirlerde geceleri ozellikle sakin olan hatlara binilmemesi onerilir. Bunun yerine otobus veya taksinin tercih edilmesi cok daha uygun olacaktir.

Herhangi bir problem ile karsilasildiginda yapilmasi gereken en yakin polis istasyonuna veya karsilastiginiz ilk polis memuruna durumu ayrintilari ile anlatmaktir, sonraki asamalari polis takibe alacaktir. Ingiliz polisi silah tasimaz, yardimsever ve guleryuzludur. Bu yuzden hic cekinmeden herseyi sorabilir ve yardim isteyebilirsiniz.


15.3. BANKA


Ingiltere'de yukarida bahsedildigi gibi degisik tipte bankalar veya banka gibi calisan 'Building Society' ler vardir.


15.3.1. SECIM YAPMA


Ogrencilerin parasal islemleri icin iliskide olmalari gereken kurumun bir banka olmasi onerilir. Bunun en onemli sebebi bankalarin uluslararasi alanda taninmasi ve Ingiltere disi yolculuklarda daha iyi olanaklar sunmalaridir. Ayrica bankalara Turkiye'den olan para transferleri daha kisa yoldan olmaktadir. Midland Bank, Lloyds Bank, Barclays Bank, National West Minister Bank, Bank of Scotland baslica bankalar arasinda sayilabilir.


15.3.2. HESAP ACTIRMA


Ingiliz bankalarinda hesap actirmak Turk bankalarinda hesap actirmak kadar kolay degildir. Bircok formu ve istenen belgeleri saglamak gereklidir. Ogrecilerin kesinlikle ogrenci hesabi actirmalari onerilir, cunku ogrenci hesabinin getirdigi bir cok avantajlar vardir. Ogrenci hesabinin actirilabilmesi icin universite veya dil okulu ile baglantinizi gosteren bir belgeye gereksinim vardir, bununla beraber bir kimlik belgesine (Pasaport olmasi tercih edilir) gereksinim vardir. Genellikle Ingiltere'de alti aydan az kalacak olan kisiler icin bankalar hesap acmaya meyilli degillerdir. Kayit donemlerinde (Ekim ayi) bankalar ogrencileri kendi bankalarina cekebilmek icin hediye ve para dagitirlar, bu nedenle bankalara bu donemde hesap actirmak belirli bir kazanc getirebilir, fakat bu nedenle hesap actirilmasi geciktirilmemelidir; cunku ustunuzde tasidiginiz para sizin icin her zaman bir tehlike olusturur.


15.4- ES ve COCUKLAR


Ogrecilerin es ve cocuklari Ingiltere'de belirli haklara sahiptir. Saglik hizmetlerinden uctersiz olarak yararlanabilirler ve cocuklar icin devletten yardim alinabilir (Child Benefit -Bunun icin gerekli bilgi sehrinizdeki belediye mudurlugune (Civic Center) basvurmaniz gerekmektedir)


15.4.1. OKUL


Okul cagindaki cocuklar Ingiliz okullarinda egitim ve ogretimlerine devam edebilirler. Okul oncesi cocuklar icin ana okullari 'Nursery'ler mevcuttur. Ingilizce ogrenmek isteyen esler, sehirde bulunan profesyonel dil kurslarina ucretleri karsiliginda devam edebildikleri gibi, bulundugunuz sehirde kilise ve bazi dil okullarinda verilen ucretsiz dil kurslarina da devam edebilirler (bunun icin lutfen cevrenizden bilgi toplamaya calisin).


15.4.2. CALISMA


Tam gun (Full-time) statude olan ogrencilerin calismasi Ingiliz yasalarina gore yasaktir; fakat ogrenci esleri -eger vizelerinde calisamaz muhuru yoksa- is bulduklari takdirde calisabilirler.


15.5. OGRENIM SISTEMI


Ingiltere'de egitim-ogretim sistemi cok guzel ve profesyonel olarak organize edilmistir. Bir egitim kurumunda genellikle bir ogrencinin gereksinimi olacak her turlu arac ve gerec bulunur ya da gerektiginde temin edilir.


15.5.1. TUTOR (Danisman)


Lisans (Undergraduate) ve Lisans ustu (Postgraduate, ornegin MSc) ogrencilerin idari, teknik, sosyal ve bilimsel problemleri ile ilgilenen universite ogretim gorevlisidir. Dolayisiyla bir ogrenci universite ve calismasi ile ilgili olan tum problemlerini danismani ile paylasmalidir.


15.5.2. SUPERVISOR (Danisman, Yurutucu)


Doktora (PhD) calismasi yapan ogrencilerin idari, teknik, sosyal ve bilimsel problemleri ile ilgilenen universite ogretim gorevlisidir. Bir doktora ogrencisi arastirmasi, egitimi ve ogretimi ile ilgili tum problemleri arastirma yurutucusu ile paylasmalidir.


15.5.3. KUTUPHANE


Her universitenin genel bir kutuphanesi mevcuttur. Ayrica bolumlerinde kendilerine ait kutuphaneleri vardir. Bu kutuphanelerin kullanimi, universiteye kayit olurken verilen bir kutuphane karti ile olasidir. Bu kart ile kutuphanelere girilip cikilabilir ve kitap odunc alinabilir.

Bunlara ek olarak her sehrin en az bir sehir kutuphanesi mevcuttur. Bu kutuphanelere oturdugunuz yerin adresini gosteren bir belge ile basvuruda bulundugunuzda uyelik kaydi yaptirabilir ve kutuphanenin olanaklarindan yararlanabilirsiniz.


15.5.4. BILGISAYAR


Ingiliz universitelerinde genellikle UNIX ve PC bilgisayar aglari bulunmaktadir. Bu aglar hem bolumlerde hem de universitenin degisik yerlerinde bulunmaktadir. Universitenin bilgisayar agina giris yapabilmek icin bir kullanici koduna (User ID) ve bir de sifreye (Password) gereksiniminiz olmaktadir. Bunlari bolumunuzdeki danismaninizdan veya universitenizin bilgisayar merkezi burosundan nasil temin edeceginizi ogrenebilirsiniz. Kullanici kodunuz ve sifrenizi aldiktan sonra universite bilgisayar agina bagli hemen hemen tum bilgisayarlara giris yapip kullanabilirsiniz.


15.5.5. E-MAIL ve INTERNET


Gunumuzde her alanda iletisim bilgisayar araciligi ile yapilmaya basladi. Bu iletisimin yolunun en onemli iki elemani elektronik posta (e-mail) ve internet baglantisidir. Bu iki yol ile dunyanin her yerinden ucretsiz olarak bilgi toplayabilir ve arkadaslariniz ile iliskilerinizi surdurebilirsiniz. Bu iki elemanin kullanimi ile ilgili dokumanlari universitenizin bilgisayar merkezlerinde bulabilirsiniz.


15.6. TATIL


Ingiltere'nin en guzel mevsimi ilk bahardir ve bu donem oldukca uzundur. Calismalardan bunalip biraz olsun dinlenebilmek icin sehir disina ya da tarihi sehirlere yapilan bir gunluk veya bir kac gunluk tatilin calismalarin verimini artiracagi suphesizdir. Ingiltere'nin degisik yerleri ile ilgili brosurler ve bilgiler turist basvuru burolarindan veya sehir kutuphanesindeki turistik burolardan temin edilebilir. Hatta buralardan kalacak yer icin gerekli reservasyonlar bile yaptirilabilir.

Tatile giderken bir cok alternatif ulasim bicimi bulunabilir. Bunlardan baslicalari araba kiralama, otobus ve tren yolculugudur. Araba kiralamada uluslararasi isim yapmis sirketlerin yaninda bolgesel sirketlerde mevcuttur ve genellikle fiyatlari daha ekonomiktir. Otobus en ekonomik ulasim araclarindandir ve yillik indirim karti ile (ogrenciler icin) cok daha ekonomik olmaktadir. Tren konforludur ve hizlidir, bununla beraber bir ogrenciye pahali gelebilir, trenler icinde ogrenci indirim karti tren istasyonlarindan temin edilebilir.


15.6.1. KONAKLAMA


Ingiltere ici seyahatlerde konaklama oteller, B&B lar, universite yurtlari, ve 'Youth Hostel' ler olabilir. Ozellikle tatil donemlerinde gidilmesi dusunulen sehirdeki universitenin(lerin) 'Housing Office' lerine onceden basvuruda bulunulursa uygun fiatlarda kalma olanagi bulunabilir. Bunun yanisira 'Youth Hostel'lerden de yararlanilabilir ve daha da ekonomikdir; fakat oda birden fazla kisi ile paylasilmak durumundadir. Arastirildiginda B&B lar arasinda da her zaman icin uygun ve her butceye uygun cozum bulmak olasidir.


15.6.2 HOST SISTEMI


Host sitemi oldukca yararli olan ve ozellikle yabanci ogrencilere hizmet vermek icin gelistirilmis Ingiliz kulturu tanitma ve diger kulturleri tanima amacli bir sistemdir. Bu sistem ile ilgili ayrintili bilgi 'Student Union' larin 'Student Advice' burolarindan elde edilebilir. Bu sitemde kisi veya kisiler bir hafta sonu veya bir resmi tatil suresince misafir edildikleri ailenin yaninda kalir ve onlar ile birlikte bir tatil gecirir. Bu sistemi kullanan kisiler sadece gidis donus yol masraflarini oder diger masraflar genellikle misafir eden aile tarafindan karsilanir.


(C) Bu calismanin kopya ve kullanim haklari ITU Mezunlari Uluslararasi Kurulusu'na aittir.


[Kaynak: ITUMUK UluslararasI Kurulusu Elektronik Dergisi PETEK, Cilt: 1 SayI: 4, 1 Mart 1996]


ITUMUK Ingiltere Subesi Ana SayfasI