ITU Mezunlari Dernegi / Almanya Kolu


ASaGIda, Subat ayInda yazdIGImIz ITUMUK Almanya'yI kIsaca tanItan bir metnin yeni dUzenlenmiS halini bulacaksInIz. Bilgi ve eleStiri iCin Almanya Kolu YazISma Adresimize baSvurunuz.

DUnyanIn dOrt bir yanInda (Avusturalya'dan Avrupa'ya, Asya'dan Amerika'ya kadar hemen bUtUn kItalarda) faaliyet gOsteren Istanbul Teknik Universitesi MezunlarI DerneGi'nin Almanya Kolu 1995 yIlI baSIndan bu yana etkinliklerini sUrdUrmektedir. ITUMUK Almanya Kolu'nun yaSama geCirilmesi fikri, geCtiGimiz yIlIn Temmuz ayInda doGdu. Y.MUh. Sinan GUngOr ve Y.MUh. Harun Taner'ce baSlatIlan CalISmalar, Once ITUMUK uluslararasI KuruluSu seCilmiS BaSkanI sayIn Kaya BUyUkataman ile kurulan temaslar ve kendisinin yUreklendirici destekleriyle devam ettirildi. Daha sonra ITU mezunlarI ile yapIlan CeSitli gOrUSmeler, fikir alISveriSi ve toplantIlar ertesinde ITUMUK Almanya Kolu TUzUGU kabul edildi ve YOnetim Kurulu seCimi yapIldI. ITUMUK Almanya Kolu YOnetim Kurulu BaSkanlIGI'na Y.MUh. Harun Taner, YOnetim Kurulu BaSkan YardImcIlIGI'na Y.MUh. Sinan GUngOr, YOnetim Kurulu Uyeliklerine Y.MUh. K. Turgut GUrsel ve Y.MUh. ilhan Hasdemir seCildi. ITUMUK Almanya Kolu'nun merkezi Berlin'dedir ve yeterli Uye sayIsIna eriSildiGinde diGer kentlerde de Subeleri kurulacaktIr.

BilindiGi gibi 81 milyon civarIndaki nUfusu ve gUClU ekonomisiyle Almanya, Avrupa'nIn Onemli Ulkelerinden biridir. Gerek TUrkiye ile olan yakIn ekonomik, siyasi ve kUltUrel iliSkileri ve gerekse burada yaSayan ve giderek kOkleSen TUrk nUfusu dikkate alIndIGInda bu Ulkenin Onemi biraz daha iyi anlaSIlIr. Alman nUfusunun tersine, Almanya'da yaSayan TUrkler genC bir nUfus yapIsIna sahiptir. SayIlarI iki milyona yaklaSan (1994) vatandaSImIzIn dOrtyUzbinden fazlasInI ilkokul, ortaokul ve liseye giden OGrenciler oluSturmaktadIr. Alman yUksekokul ve Universitelerine devam eden TUrk OGrenci sayIsI ise onbeSbine yaklaSmaktadIr (1994). YapIlan bir araStIrmaya gOre, TUrk OGrencilerin yaklaSIk yUzde sekseni Universiteden mezun olduktan sonra, TUrkiye'ye dOnmeyip Almanya'da kalmayI dUSUnmektedir. TUrk OGrencilerin daGIlImIna Ornek olarak, yabancI OGrenci oranI yUzde 16 olan Berlin Teknik Universitesi'ni gOz OnUne alIrsak, bu Universiteye kayItlI yaklaSIk 37.000 OGrencinin 1164'U, yani, her yUz OGrenciden UCU, TUrk'tUr. Bir karSIlaStIrma olmasI bakImIndan, Avrupa BirliGi'ne Uye 15 Ulkeden gelen toplam OGrenci sayIsInIn yaklaSIk 785 olduGu kaydedilebilir.

ITUMUK Almanya Kolu'nun, Almanya, Avrupa ve bUtUn dUnyadaki ITU mezunlarInIn arasIndaki iletiSimi saGlamada ve iliSkileri geliStirmede Onemli bir rol oynayabileceGine inanIyoruz.

ITUMUK Elektronik Dergisi PETEK'e YOnetim Kurulu adIna yayIn hayatInda baSarI dileklerimizi iletirken, Berlin ve Almanya'dan bUtUn Istanbul Teknik Universitelilere en iCten sevgi, saygI ve selamlarImIzI sunarIz.

Harun Taner (Gemi inSaatI '88)
ITUMUK Almanya YOnetim Kurulu BaSkanI
E-mail: [email protected]

YazISma adresimiz :


c/o Harun Taner, ITUMUK Almanya, 
TU Berlin                           |      Tel     : + 49 30 314 25899 
ISM, Sekr.SG-10, Salzufer 17-19,    |      Fax     : + 49 30 314 26883 
10587     Berlin     Deutschland    |      E-mail  : [email protected]
                                    |        [email protected]

Bu yazIda, bUyUk ve kUCUK harfler iCin her yerde, Su alfabe kullanIlmIStIr: 
    a b c C d e f g G h I i j k l m n o O p r s S t u U v y z
    A B c C D E F g G H I i J K L M N o O P R s S T u U V Y Z

[Kaynak: ITUMUK Elektronik Dergisi PETEK , Cilt: 1, SayI: 1, 19 MayIs 1995]


ITUMUK Almanya Subesi Ana SayfasI