Site icon Turkish Forum English

“ÖNCE VATAN” Andonian Paçavraları

Spread the love

Aram Andonian  (1875, İstanbul – 1952, Paris)
Aram Andonian (1875, İstanbul – 1952, Paris)

 

Yazar ve sahtekâr sıfatlarına sahip Aram Andonian, 1920 yılında Naim Bey’in Hatıraları, adında bir kitap yazmış, bunu üç dilde İngilizce, Fransızca ve Ermenice yayınlamıştır. Kitapta sözü edilen sözde “belgeleri” Osmanlı liderlerine, özellikle Tâlât Paşa’ya mâl etmiş, ama hiçbir zaman asıllarını gösteremediği bu belgeleri daha sonra da kaybettiğini belirtmiştir.

1. Dünya Savaşı’nın galip devletleri, daha sonra kimisi Malta’da alıkonacak olan Osmanlı liderleri suçlayabilecekleri belgeleri köşe bucak ararken, Andonian’ın ürettiği bu “telgrafllar”a hiç itibar etmemişlerdir. Aram Andonian sonunda, (26 Temmuz 1937 tarihli) Cenevre’ de (İsviçre) oturan bir Ermeni hanımefendiye (Mary Terziyan) yazdığı mektupta, kitabının bir tarih kitabı değil, bir propaganda çalışması olduğunu ve diğer kimselerin bu kitabı nasıl istiyorlarsa öyle kullandıklarını itiraf etmiştir.

2007 senesinde kaybettiğimiz ve değerini ve dostluğunu yeterince bilemediğimiz Avusturyalı araştırmacı yazar Eric Feigl’in “Ermeni Mitomanyası” adlı kitabındaki önsözünden:

Elbette, araştırmalarım sırasında başka birçok kişiyle tanıştım. Özellikle Ermeni Zoryan Enstitüsü Başkanı Dr. Gerard Libaridian’ı da anmak isterim. Dr. Libaridian ile Cambridge, Massachusetts’deki ofisinde uzun saatler geçirdik ve çok ilginç konuşmalar yaptık. Dr. Libaridian, zeki, hayat dolu, bilgili, becerikli ve kendine güvenen biri. Onunla yaptığımız konuşmaları konu alan bir oyun bile yazılabilir.


Bu konuşma sırasında, ev sahibimin en ateşli ifadelerini sürekli not aldım. Birçok defa sözde “Andonian Belgeleri”nden bahsetti.

Dr. Libaridian’ın bu belgelerin uydurma olduklarını bildiğini düşünmek makul gözüktüğünden, konuyla ilgili tek bir kelime üzerinde zaman harcamak istemedim. Konuşulacak daha ilginç birçok konu vardı. Ama özellikle, Aram Andonian’ın kitabı ve bu kitabın belgeleri üzerinde durdu.

Sonunda, “Ama Dr. Libaridian, benim gibi siz de biliyorsunuz ki, ‘Andonian Belgeleri’ uydurmadır,”demek zorunda kaldım.

Dr. Libaridian’ın, sitemkâr cümleme verdiği kısa ve net cevabını ve yüzündeki ifadeyi hiç unutmayacağım:
“Eeee?”

***

Eric Feigl  (1931 – 27 Ocak 2007)
Eric Feigl (1931 – 27 Ocak 2007)

 

Aram Andonian’ın sahte belgeleri ve bu belgelerin Ermeni yalanlarındaki rolü hakkındaki yazının tamamını ekte bulabilirsiniz.

Yazının tamamı, Eric Feigl’in “Ermeni Mitomanyası” adlı kitabından alınmıştır.

 

Download


Spread the love
Exit mobile version