KIBRIS: Anastasiadis, Biden’la telefonda görüştü

Spread the love

 

ABD’li yetkililer James J Townnsend ve Amanda Sloat’ın, Güney Kıbrıs-ABD arasındaki işbirliğinin savunma alanına da genişletilmesi maksadıyla dün Rum tarafındaki temasları sürerken; Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile telefon görüşmesi yaptı. Bu görüşmede Anastasiadis’in BM Genel Kurulu’na katılmak üzere New York’ta bulunacağı Eylül ayında görüşmek üzere Biden’le randevulaştığı haber verildi.

 

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden

 

Alithia; “Kıbrıs-Amerikan İlişkileri Derinleşiyor… Biden-Anastasiadis Eylül’de Washington’da” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Rum-Amerikan stratejik ilişkilerinin ete-kemiğe bürünmeye başladığını, Biden’ın Anastasiadis’i, BM Genel Kurulu’na katılmak üzere New York’ta bulunacağı Eylül ayında Washington’a davet ettiğini, Pazartesi günü de Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’in Washington’a hareket edeceğini yazdı.
Gazete, “Eylül’de Washington’da Biden-Anastasiadis Görüşmesi” başlığıyla iç sayfasında detaylandırdığı haberinde özetle şunları yazdı:
“Amerikalılar tarafından son aylarda sıklıkla dile getirilen Kıbrıs-Birleşik Devletler stratejik ilişkileriyle ilgili her şey ete kemiğe bürünmeye başladı. Başkan Nikos Anastasiadis dün saat 16.15’te ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile ikili ilişkiler ve uluslararası konuları ele aldıkları bir telefon görüşmesi yaptı.
Sözcü Nikos Hristodulidis imzasıyla yayınlanan yazılı açıklamaya göre telefon görüşmesi sırasında Anastasiadis Biden’in kısa süre önce Kıbrıs sorunuyla ilgili dile getirdiği tezlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Başkan Yardımcısı’na Kıbrıs sorununun mevcut durumuyla ilgili bilgi verdi, Anastasiadis ve Biden’ın gelecekte görüşmeyi kararlaştırdı.
Biden Anastasiadis’e ABD’nin Kıbrıs ile bütün düzeylerde işbirliği arzu ettiğini, bunun için iki ülkenin sürekli temas ve eşgüdüm içerisinde olması gerektiğini söyledi. Kıbrıs’ın bölgedeki jeostratejik rolüne vurgu yapan Biden Ortadoğu’daki yeni krize de atıfta bulunarak ‘bu kriz Kıbrıs’ın önemine işaret ediyor’ vurgusunu yaptı.
Amerikan Başkan Yardımcısı, Başkan Anastaiadis’i, BM Genel Kurul toplantısına katılmak üzere ABD’de olacağı gelecek Eylül ayında Washington’a davet etti. Biden’ın, Çarşamba gecesi Pensilvanya’nın Philedelphia kentinde düzenlenen Amerika Başpiskoposluğu Ruhan Meclisi yemeğinde yaptığı konuşmanın mesaj dolu olduğuna işaret ediliyor. Konuşmasında Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ve Başkan Anastaiadis’e güçlü destek verirken, Türk Başbakan ile İstanbul’da buluşup Kıbrıs sorununu başlayıp bitirmeye karar verdiklerini açıklamıştı.
BIDEN ANASTASİADİS’LE GÖRÜŞMESİNDE, UKRAYNA KONUSUNDA RUSYA’YA YAPTIRIM UYGULANMASI GEREĞİNE VURGU YAPTI
Dünkü telefon görüşmesiyle ilgili Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ikili ilişkiler ve diğer konuların ele alındığı belirtildi. ‘Başkan Anastasiadis Başkan Yardımcısı’na iki kapsamlı bir çözüme yönelik son müzakerelerle ilgili bilgi verdi, Başkan Yardımcısı da ABD’nin iki bölgeli iki toplumlu, siyasi eşitliğe sahip federasyona verdiği güçlü desteği yineledi’ ifadesi kullanıldı. Görüşmede Ukrayna’daki kriz de ele alındı ve açıklamaya göre ‘Başkan Yardımcısı, şimdiki gidişatına devam etmesi ve bir ateşkes faaliyetini, barış görüşmeleri, esirlerin serbest bırakılması, AGİT ‘ten bir gözlemciler heyeti için bir yol haritasını desteklemekte başarısız olması ve ayrılıkçılara ağır silah ve mühimmat sağlamayı kesmemesi durumunda Rusya’ya yaptırım uygulanmasının gereğine vurgu yaptı.’
Gazetemizin edindiği bilgilere göre Amerikan hükümetiyle bütün düzeylerde (Kıbrıs sorunu, Ekonomi, Enerji, Terörizm, kitle imha silahlarının yayılması, insan ticareti) temaslarının önümüzdeki dönemde çok artması bekleniyor. Amerikan hükümetinin yüksek düzeyli iki yetkilisi dün Kıbrıs’ta hükümet ile ‘yapıcı görüşmeler’ gerçekleştirdi.
RUM SÖZCÜ ÖNEMLİ TEMASLARDA BULUNMAK ÜZERE PAZARTESİ GÜNÜ WASHINGTON’A GİDİYOR
Başkan Anastasiadis, Başkanlık Köşkü’nde ABD Savunma Bakanlığı’nın Avrupa ve NATO konularından sorumlu müsteşar yardımcısı James J. Townsend ve Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya konularından sorumlu müsteşar yardımcısı Amanda Sloat ile bir saati aşkın süre görüştü. Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis de, Beyaz Saray’da önemli temaslarda bulunmak üzere Pazartesi günü Washington’a hareket ediyor.
İki Amerikalı, Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis ile de görüştü. Yapılan resmi açıklamada, Savunma Bakanı’nın Townsend ve Sloat ile dünkü temasları sırasında Kıbrıs’ın ve ABD’nin deniz güvenliği alanındaki işbirliğini güçlendirmek maksadıyla diyaloğu ilerletme niyeti belirtildi. Terörizm, kitle imha silahlarının yayılması gibi çağdaş tehditler ve diğer asimetrik tehditlerin göğüslenmesi olanaklarının araştırılmasına karar verildiği de belirtildi. ABD’nin Kıbrıs’taki Büyükelçisi eşlik etti.
Savunma Bakanı Fokaidis’in Amerikalı yetkililere, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin inisiyatiflerinde üst düzeyli işbirliğinden, insani operasyonlara ve özellikle arama ve kurtarma misyonlarına güçlü desteğinden dolayı Amerikalı yetkililere teşekkür ettiği de kaydedildi. Kıbrıs hükümetinin, ABD ile gerek ikili gerek çok taraflı düzeydeki, özellikle Akdeniz’de barış, güvenlik ve istikrarın ileri götürülmesi maksatlı işbirliğinin güçlendirilmesi tutumu dile getirildi.”
“AMERİKALILAR KIBRIS İLE STRATEJİK İLİŞKİYE İÇERİK KAZANDIRMAK İSTİYOR”
Fileleftheros; “ABD Çıtayı Yükseltiyor… Amerikalılar ‘Kıbrıs İle Stratejik İlişkiye’ İçerik Kazandırmak İstiyor… Anastasiadis İle Biden Dün Görüştü” başlıklı manşet haberinde, Amerikalıların, Başkan Yardımcısı Biden’ın Güney Kıbrıs ile stratejik ortaklık ilişkisiyle ilgili söylemine içerik katmak istediğini, Townsend ve Sloat’ın Rum tarafında dün gerçekleştirdikleri temaslardan çıkan sonucun bu olduğunu yazdı.
Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in dün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin de Twnsend ve Sloat’ın Güney’deki temaslarını güçlendirdiğine işaret ederek, Amerikalıların Anastasiadis, Dışişleri Bakanı Kasulidis ve Savunma Bakanı Fokaidis ile ayrı ayrı görüşmelerinin gündem konularını enerji, enerji güvenliği, terörizm, korsanlık ve deniz güvenliğinin oluşturduğunu belirtti.
Townsend ve Sloat’ın, Kasulidis ve Fokaidis ile temaslarını tamamlamalarının Fokaidis tarafından RMMO Subaylar Kulübü’nde onurlarına verilen yemeğe katıldığını kaydeden gazete haberini “Bütün Cephelerde İşbirliği… ABD’li Yetkililer Lefkoşa’ya, Kıbrıs’ın Müttefik Kabul Edildiğini İlettiler” başlığıyla detaylandırdı. Gazete özetle şunları kaydetti:
“Amerikalı müsteşar yardımcıları dünkü temasları sırasında ABD’nin Kıbrıs’la bütün düzeylerde işbirliğine hazır olduğunu söylediler. James J. Townsend ve Amanda Sloat muhataplarına ‘ABD Kıbrıs’ın enerji konularında engelsiz ilerlemekte olduğunu düşünüyor’ dediler ve enerji güvenliği konularına ilgi gösterdiler. İki yetkilinin Ada’ya gelişi ABD Başkan Yardımcısı’nın geçen Mayıs ayında Kıbrıs’a gerçekleştirdiği ziyaretin devamı niteliğinde ve Biden’ın ziyareti sırasında görüştüğü konularla ilgili atılacak sonraki adımları kararlaştırmak üzere geldiği ve muhataplarına ‘bölgedeki müttefikimizsiniz’ dediği belirtiliyor.
Bilgi sahibi kaynaklar gazetemize, hidrokarbonların bulunmasından sonra bölgede kartların yeniden dağıtıldığını, Lefkoşa’nın oyunu yeni olgularla oynaması gerektiğini söylediler. Aynı kaynaklara göre Birleşik Devletler, Kıbrıs Cumhuriyeti ile işbirliğini, Akdeniz bölgesini kapsayan geniş bir stratejik yay kurma çerçevesinde iyileştirmeyi inceliyor. Bu yayda, diğerleri yanında, Güney Avrupa ülkeleri de var. ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Amanda Sloat’ın Kıbrıs’tan sonra temaslarda bulunmak üzere Atina’ya gideceğine vurgu yapılıyor.
TOWNSEND VE SLOAT’IN FOKAİDİS’LE GÖRÜŞMESİ İKİ AŞAMADA GERÇEKLEŞTİ
Amerikalı yetkililer Townsend ve Sloat’ın Savunma Bakanı ile temasları iki aşamada gerçekleşti. İlk görüşme Savunma Bakanlığı’ndaydı ve savunma ve güvenlik konuları ele alındı. Ele alınan konular arasında Kıbrıs’ın ‘Barış İçin Ortaklık’ gibi güvenlik mekanizmasına katılımı ve silah ambargosu da vardı. Amerikan Savunma Bakanlığı yetkilileri Ada’yı ilk kez ziyaret ediyor, önemi de aşikardır. Amerikalıların Fokaidis’le görüşmeleri Bakan’ın konuklar onuruna verdiği yemekte devam etti. yemekte Mili Muhafız Ordusu Komutanı, Komutan Yardımcısı ve kurmay başkanı da hazır bulundu.”
ABD’Lİ RUM YETKİLİLER BIDEN’IN SÖZLERİNİN BEYAZ SARAY’IN RESMİ TEZİ OLUP OLMADIĞINA TEMKİNLİ YAKLAŞIYOR
Öte yandan Haravgi; “Soydaşlar Biden’ın Açıklamaları Konusunda Temkinli… Resmi Amerikan Politikası Olduğundan Emin Değiller” başlıklı haberinde, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Çarşamba gecesi Philedelphia’da düzenlenen ABD Başpiskoposluğu Ruhban Meclisi yemeğinde yaptığı konuşmanın HelenAmerikan cemaati liderliği tarafından olumlu bulunmasına karşın oldukça temkinli karşılandığını bildirdi.
Gazeteye göre, ABD Başpiskoposu Dimitrios Biden’in ortaya koyduğu tezlerden memnuniyet belirtirken, Philedelphia’daki yemek haricinde, Biden’ın ABD’li Rumların liderleriyle yaptığı iki kapalı toplantıda hazır bulunan Helen-Amerikan Enstitüsü (AHI) Başkanı Nikos Laringakis’in, benzer tezlerin kendisine de anlatıldığını söyledi.
Gazete, Laringakis’in Biden tarafından dile getirilen bu tezlerin Beyaz Saray’ın resmi tezi mi yoksa Biden’ın ABD Başkanı Barack Obama’nın gündemini iyileştirmeye mi çalıştığı konusunda çekince belirttiğini yazdı, özetle şöyle devam etti:
“Beyaz Saray şu ana kadar Biden’ın Ruhban Meclisi yemeğinde yaptığı konuşmanın metnini basına vermedi, Başpiskopos Dimitrios da KİPE’nin, bütün bunlar bizi güzel yerlere mi götürecek yoksa aleyhimize baskıya mı dönüşecek sorusuna karşılık ‘Tanrı’nın yardım ve işbirliğiyle bizi güzel noktaya çıkaracak’ dedi.
Laringakis mevcut Amerikan hükümetinin Kıbrıs sorununa ciddi ilgi gösterdiğini belirtti ‘Ancak nihayetinde Kıbrıs sorunuyla ilgili sorun Türkiye’dir, bunu iyi biliyorlar. Türkiye’nin prosedürü desteklemeye ikna edilmesi gerek’ dedi.
Washington’da önümüzdeki hafta yapılacak PSEKA (Kıbrıs Mücadelesi Dünya Koordinasyon Komitesi) toplantısı arifesinde Biden’ın açıklamalarının Helen Amerikan cemaati tarafından nasıl değerlendirileceği sorusuna karşılık Laringakis şunları söyledi:
‘Israr etmeli ve onlara, Türkiye’nin sorun olduğunu, bunun yalnız perde gerisinde değil açıkça da vurgulanması gerektiğini hatırlatmamız gerek. Türkiye’ye yapılacak baskılar da aynı şekilde açık olmalıdır. (Türkiye) Kıbrıs’ın demografik yapısını değiştiren yerleşikleri de kesinlikle geri çekmelidir.’
Bunu, Amerika’nın resmi politikası mı olduğunu yoksa bir başkan adayının seçim propagandası olarak mı gördüğü sorulduğunda ise Laringakis’in cevabı şu oldu:
‘Zannederim bütün bahisler masadadır. Henüz Amerika’nın resmi politikası olduğunu zannetmiyorum, çünkü öyle olsa Başkan Obama da dile getirecekti. (Biden’ın) söylediklerini küçümsemiyor, çok olumlu ve tarihi öneme sahip buluyorum. Sayın Biden’ın söylediklerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum, ancak aynı şeyleri Başkan’dan (Obama) da işitilmesini sağlamayı başarmamız gerek.’”
Politis haberini; “Kıbrıs-ABD İkili İlişkileriyle İlgili Çalışma Başlıyor… Amerikalılar Geri Geliyor… Yeni İlişki İlanlarının Ardından, Amerikalı Müsteşarlar, Sloganın Pratiğe Dönüştürülmesi Hedefiyle Dün Başkan, Dışişleri ve Savunma Bakanları İle Temaslarda Bulundu” başlık ve spotlarıyla aktarırken, Simerini; “Kıbrıs-ABD İlişkilerinde Bahar… Biden’ın Kıbrıs Sorunuyla İlgili Son Sözleri Nedeniyle Lefkoşa Memnun” başlığı altında özetledi.

TAK


Spread the love