Biden: “Kıbrıs sorununu Erdoğan’la bitireceğiz”

Spread the love

 

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Pensilvanya’nın Philadelphia kentinde bin 500 kişinin katılımıyla düzenlenen ABD Ortodoks Kilisesi Başpiskoposluğu Ruhban Meclisi’nde yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununu nasıl çözeceğini anlattığı iddia edildi.

Simerini haberi “Amerikan Başkan Yardımcısı Kıbrıs Sorununu Nasıl Çözeceğini Anlattı… ‘Erdoğan’la Bitireceğiz’… Biden Helen Amerikanların Huzurunda, Anahtarın, Komşuları Tarafından Tehdit Edildiğinden Çözüm İsteyen Türkiye’nin Elinde Olduğunu Savundu” başlık ve spotlarıyla aktardı.
Biden’ın Ruhban Meclisi’nde yaptığı 40 dakikalık konuşmanın 20 dakikasını Kıbrıs sorununa ayırdığını belirten gazete devamla şunları yazdı:
“ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, kendi açıklamasına göre, Tayyip Erdoğan ile İstanbul’da yapacağı görüşmede Kıbrıs sorununu çözecek. Biden, ılımlı diye nitelediği iyimserliğini şöyle izah etti:
‘Türk hükümetinin, Ada’daki fiili durumun ekonomik, askeri veya siyasi açıdan çıkarına olmadığını -soylu amaçlarla değil ama pratik nedenlerle- anlamaya başladığı kesindir. İki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümünden Türkiye’nin önemli muhtemel menfaati vardır.’
ABD’nin Kıbrıs’ta tek bir hükümet tanıdığını tekrarlayan Biden şu üç nedene işaret ederek Kıbrıs sorununun çözümü konusunda temkinli iyimserlik belirtti:
1-Kıbrıs yeni başkanının liderliğinde ‘ABD’nin özgün stratejik ortağı’ haline geldi.
2-Saptanan doğal gaz yataklarıyla küçük Kıbrıs, büyüklüğüyle orantılı olmayan bir rol üstlendi.
3-Türk hükümetinde oluşmakta olan artmış farkındalık.
Devamla Türk Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile özellikle Irak krizinin yaşandığı şu anda yaptığı rutin görüşmelere işaret eden Biden ‘Türk hükümeti Ada’daki fiili durumun ekonomik, askeri veya siyasi açıdan çıkarına olmadığını –soylu amaçlarla değil ama pratik nedenlerle- anlaşmaya başladı. İki bölgeli iki toplumlu federasyondan Türkiye’nin önemli muhtemel çıkarı vardır’ değerlendirmesinde bulundu, şöyle devam etti:
“TÜRKİYE, KOMŞULARININ TEHDİDİ ALTINDA OLDUĞU İÇİN ÇÖZÜM İSTİYOR”
‘Çözüm, bir çatışmanın tarafları anlaşmanın, fiili durumun devamından daha çok çıkarlarına olduğu konusunda anlaştığında olur. Fiili durum Türkiye, Kıbrıslı Türkler, bölge için verimli değildir. Ulaştığımız nokta budur. Aşikardır ki yapılması gereken çok iş var. Saf değilim, bunu uzun zamandır yapıyorum. Kıbrıslı Türkleri dikkatle dinlediğimde, nihayet ‘artık yeter’ noktasına vardıklarını hissediyorum.
Olanak vardır, bölgede olgular değişiyor. Türkiye daha çok yapıcı rol oynamalıdır, bu çıkarınadır. Güvenliği tehdit altındadır. Ruslardan dolayı Karadeniz’de, Suriye’nin çöküşünden dolayı Güney’de ve IŞİD’ten dolayı Doğuda… Sağır vaatlerde bulunmak istemem, ilerlemenin herkesin çıkarına olduğu anlaşılmıştır. Bu, daha önce görmediğim bir şeydi. Sürekli bir çözüm dışarıdan, Biden veya Başkan Obama veya ABD veya başka biri tarafından dayatılmayacak. Çözüm içeriden olacak.’”
“TÜRK ASKERİ ADA’YA AYAK BASMAMALIYDI”
Fileleftheros ise haberi “ABD Çözüm Konusunda İyimser… Biden: ‘Türk Askeri Ada’ya Ayak Basmamalıydı… Ada’da Tek Hükümet Var” başlık ve spotlarıyla verdi.
Gazete Biden’ın ilgili konuşmayı ABD Ortodoks Kilisesi Başpiskoposluğu Ruhban Meclisi’nin bin 500 kişinin katıldığı akşam yemeğinde yaptığını ve konuşmasına Larnaka Havaalanı’nda söylediği “ABD Ada’da tek bir meşru hükümet tanıyor ve tanımaya devam edecek” sözlerini tekrarlayarak başladığını ve şunları söylediğini yazdı:
“Buradaki bazıları, bunun müzakerelere başlama yöntemi olmadığını düşündüğünden kuşkulanıyorum. Gerçek şudur ki bu müzakereye başlamanın tek yolu budur. İki yanlış arasında müzakere edebileceğiniz bir şey yoktur. Birincisi; Türk askerinin, hükümet çağırmadan Ada’ya ayak basmaması gerekirdi. İkincisi de Ada’da tek bir hükümet vardır. Bu benim, ABD’nin ve biri hariç, dünyadaki bütün devletlerin hükümetlerinin tutumudur. En küçük bir yanlış anlama olmasın diye bunu Kıbrıs’ta her fırsatta tekrarladım.”
Gazete Biden’ın 40 dakikalık konuşmasında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve eşi ile arasındaki kişisel dostluk ilişkisinden, Ada’ya ayak basar basmaz Rum Başkanlık Köşkü’nde kendisine verilen yemekten ve verandada yaptıkları çok dostane düzeydeki uzun konuşmadan da söz ettiğini yazdı, şöyle devam etti:
“BAŞKAN ANASTASİADİS KIBRISLI TÜRKLERİN TEMSİLCİLERİYLE GÖRÜŞMEMİN İYİ FİKİR OLACAĞINI DÜŞÜNDÜ”
“Başkan Anastasiadis’le yaptıkları, müzakereleri nasıl yürüteceklerine ilişkin konuşmaya değinirken ‘Başkan Anastasiadis, Dr. Eroğlu ve müzakere grubu da dâhil, Kıbrıslı Türklerin temsilcileriyle oturmamın (görüşme) iyi fikir olacağını düşündü’ dedi. Yaklaşık iki buçuk saat süren bu görüşmeden ve onlara samimiyetle açtığı ‘Ada’ta tek hükümetten başkasının olamayacağı ve Türk askerinin olmaması gerektiği’ görüşünü ilettiğinden söz etti. Yine, bütün Kıbrıs Türk partilerinin temsilcileriyle bir araya gelerek onlara, bir barış planıyla gelmediğini söylediğini ve çözüm arzusu olduğu izlenimi edindiğini anlattı.
Her iki toplumdan, istila sonrasında yerleştikleri evleri 40 yıl sonra kendi evleri gören göçmenlerle yaptığı görüşmelerden de örnekler verdi ’40 yılın ardından olgular değişiyor’ dedi.”
Gazete Biden’ın konuşmasının, TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’la İstanbul’da yapacağı görüşmede Kıbrıs sorununu çözeceğini söylediği ileri sürülen bölümünü ise okurlarına “Erdoğan’la İstanbul’da Buluşacak” başlığıyla okurlarına aktardı.
TAK

 

Yorum:

11.07.2014

Sayin Joe Biden’e burada, terbiye sinirlarini asarak, hassiktir demenin zamani geldigine inaniyorum. Erdogan la hic bir bok yapamayacak! Adama gaz kokusu vurdu, sarhos oldu ve sacmaliyor! Erdoagn komsulari tarafindan tehdit altinda degil, kendisi onlar icin bir tehdirt olusturuyor. Dogrusu; Erdoganin kuyrugu kapana yakalanmis, kurtarmaya calisiyor! Yolsuzluk ve hirsizliklarindan biriktirdigi milyarlari kaybetmekten korkuyor. Onun icin Yüce Divan kacinilmaz artik. Sayin Biden 60 yildir devam eden Filistin sorununu cözebildi mi? Isgal edip yerle bir ettigi Irak parcalanmadi mi? Hani Irak’in bütünlügü, hani demokrasi filan!

“Türk askeri ada’ya ayak basmamaliymis” Sayin Lyndon Johnson da 1964’te öyle düsünüyordu! Mesaj, birakin Kibris Türllerini kessinler anlamina geliyordu. Bu hala daha gecerlidir ve Amerikan politikasi hic degismedi ve degismez. Allah Türkleri ve Türkiyeyi Amerikan gazabindan korusun.

ABD Ortodoks Kilisesi Başpiskoposluğu Ruhban Meclisi’nde konusacaksin ve havalara girip, Türkler hakkinda kesip tutacaksin. Siki tut ama elinde kalmasin Sayin Bieden! Kibris öyle sandigin kadar kücük ve yutulacak bir lokma degil! Girtlaginda kalir ve o cok sevdigin Rum dostlarinin keyifleri kacar kacmaz, 1974’te -de oldugu gibi, gebertecek Amerikan arayacaklar, Elci, CIA adami filan, fark etmez! Watch it Joe! You have no bloody idea with what sort of Greeks you are dealing with! These are not the ancient Greeks you read at high school about Joe! And be ware of Greek bearing gifts dear Joe!


Spread the love